четвъртък, 28 февруари 2019 г.

Торта Киндер пингуи

Необходими продукти:

за блата:
25г какао
90 мл.вряла вода
3 яйца
130г  захар
60 мл олио
140г брашно
1/2 пакетче бакпулвер

за крема:
3 листа желатин - около 6 г
2 с. л. течна сметана
500 г маскарпоне
80 г пудра захар
1 ампула ванилия
250 мл сметана за разбиване

за шоколадовия диск:
80 г тъмен шоколад

за глазурата:
150 г тъмен шоколад
150 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

Смесваме какаото с врялата вода, разбъркваме и оставяме да се охлади.
Отделяме белтъците и ги разбиваме на сняг. Постепенно добавяме половината захар-65 г и бием до твърди връхчета.
В отделна купа разбиваме жълтъците с останалата захар,добавяме олиото,пресятото с бакпулвера брашно и какаото. Разбъркваме всичко добре.
Към тази смес на няколко пъти добавяме разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно с шпатула.
Изсипваме сместа във форма за торта с диаметър 24см, застлана с хартия и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 20 минути. Оставяме да се охлади.

За шоколадовия диск разтапяме шоколада на водна баня. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър 24см и разстиламе шоколада. Слагаме в хладилника да стегне.

Накисваме листата желатин в студена вода за 10 минути. Загряваме 2 с.л. сметана, добавяме желатина и разбъркваме. Оставяме малко да изстине. За крема разбиваме маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Отделно разбиваме сметаната на пухкав крем, смесваме с маскарпонето и при непрекъснато бъркане прибавяме желатина. 

Разрязваме блата на две и върху едната част разпределяме половината от крема. Върху него слагаме шоколадовия диск, останалия крем и втората част от блата. 

За глазурата загряваме сметаната, прибавяме шоколада и разбъркваме, докато се разтопи. Заливаме тортата и оставяме за поне 4 часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар