Необходими продукти:
за около 50 бр
за тестото:500 г фино смлени бадеми
200 г захар
няколко капки екстракт от горчив бадем
настъргана кора от един лимон
3-4 яйца
за сиропа:
300 г захар
150 мл вода
2 с. л. вода от портокалов цвят
за декориране:
пудра захар
Начин на приготвяне:
Смесваме смлените бадеми, захарта и лимоновата кора. Добавяме есенцията от горчив бадем и яйцата едно по едно. Замесваме тесто, което трябва да се получи с хомогенна структура, но да не е прекалено лепкаво.
Набрашняваме леко плота и оформяме тестото като фитил с дебелина около 3 см, от който по диагонал изрязваме диаманти.
Подреждаме сладките в тава, застлана с хартия и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути. Когато са готови оставяме да се охладят.
През това време приготвяме сиропа, като смесваме водата и захарта и загряваме до пълното и разтваряне. Добавяме водата от портокалов цвят и оставяме да се охлади.
Пускаме всяка сладка в сиропа за 1-2 минути, отцеждаме и овалваме добре в пудрата захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар