Необходими продукти:
за блата:
65 г тъмен шоколад65 г масло
50 г захар
1 яйце
40 г брашно
5 г разтворимо кафе
8-9 бр. бишкоти Савоярди
200 г крема сирене
500 г маскарпоне
5 яйца
150 г захар
100 г течна сметана 33%
40 г брашно
1 ч.л. екстракт от ванилия
ягоди за гарниране
Начин на приготвяне:
Разтапяме шоколада в микровълнова фурна. Смесваме маслото и захарта, докато се образува еднородна смес. Добавяме шоколада и разбъркваме, а след това - яйцето, кафето и брашното. Разбъркваме всичко добре. Застиламе дъното на тавичка с размери 24х18см с хартия за печене и разпределяме сместа равномерно. Отгоре подреждаме бишкотите, не много плътно, като леко ги претискаме надолу. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8 минути. Когато поизстине, напояваме бишкотите със смес от 30 грама кафе и 10гр. ликьор по избор.
За крема смесваме маскарпонето и крема сиренето. Прибавяме яйцата едно по едно, захарта, сметаната, брашното и накрая ванилията. Разбиваме всичко добре. Получената смес изсипваме върху блата. Печем за 15 минути на 170 градуса, а след това на 120 за още 90 минути.
Гарнираме с пресни ягоди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар