вторник, 3 януари 2023 г.

Плитка с лешникова плънка

Необходими продукти:

за тестото:
300 г брашно
50 га захар
15 г прясна мая
100 г прясно мляко
1 яйце 
щипка сол
45 г студено масло, нарязано на ситно

за пълнежа от лешници:
1 белтък 
щипка сол
100 г захар
1 с. л. мед
150 г печени лешници, смлени
50 г галета
2 пълни с. л. маскарпоне
1 с. л. Амарето

за глазурата с Амарето:
70 г пудра захар
2 с. л. Амарето
2-3 с. л. вода

Начин на приготвяне:

Слагаме всички съставки за тестото, с изключение на маслото, в купа и разбъркваме с миксер и куки за тесто или планетарен миксер (с кука) за 4 минути на най-ниската степен. Увеличаваме степента на месене с 1 и продължаваме да разбъркваме 8 минути, като постепенно добавяме маслото, парче по парче. След това оставяме тестото да втаса за 1 час при 30°C или на топло място.
За плънката, разбиваме белтъка с щипка сол в купа. Добавяме захарта и меда и разбиваме за още няколко минути . Прибавяме останалите съставки към разбития белтък и разбъркваме внимателно.
    Разточваме втасалото тесто върху леко набрашнена работна повърхност на правоъгълник с дебелина около 3 мм, който е дълъг колкото формата за хляб. Разпределяме плънката върху тестото, като оставяме 1 см свободен около ръба. Навиваме тестото и го разрязваме на две по дължина с голям нож. Завъртаме двата кичура заедно в спирала, с отрязаната страна нагоре. Поставяме плитката в застлана с хартия за печене форма.
Оставяме тестото да втаса за още 40-60 минути и след това печем в загрята на 180°C (долно и горно) фурна за 30-35 минути.
Докато плитката е във фурната, приготвяме глазурата, като смесваме всички съставки в малка купа и разбъркваме
Изваждаме плитката от фурната и оставяме във формата за 10 минути, след което я  изваждаме от формата и я оставяме да изстине малко върху решетка. Разпределяме глазура отгоре. Най-добре е да се сервира леко хладка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар