Необходими продукти:
1 пакетче суха мая
100 мл прясно мляко
160г захар
600г брашно
3 яйца + 1 жълтък за намазване
100г масло (на стайна температура)
2 с.л. олио
150г заквасена сметана
щипка сол
200г сладко от ягоди
филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Загряваме леко млякото, слагаме маята в него, заедно с 1ч.л. захар и 2 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне.Разбиваме яйцата със захарта за 3-4 минути. Добавяме мекото масло, олиото, сметаната, млякото и активираната мая. Разбъркваме и получената сме прибавяме към брашното. Замесваме еластично тесто, което оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. След това го разточваме на кора, намазваме със сладкото от ягоди и завиваме на руло. Нарязваме го на филийки, които нареждаме във форма за печене. Оставяме на топло за още 20 минути. Намазваме козунака с разбития жълтък и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути. Когато козукана е готов го вадим от фурната, оставяме да се охлади, отстраняваме формата и декорираме с бадемите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар