четвъртък, 26 май 2022 г.

Чийзкейк Бостънски крем пай

 

Необходими продукти:

за блата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч.л сол
1/2 ч.ч. масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч. л. ванилия
3/4 ч.ч. мляко

 за чийзкейк слоя:
3 опаковки (по 200г) крема сирене, на стайна температура
3/4 ч.ч. захар
1 ч. л. ванилия
3 яйца
1 ч.ч. заквасена сметана

за шоколадовата заливка:
3/4 ч.ч. животинска сметана за разбиване
200г  шоколад
2 с. л. масло, на стайна температура

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното, бакпулвера и солта.
Разбиваме маслото и захарта до пухкав крем. Добавяме яйцето и ванилията, и продължаваме да бъркаме до гладкост.
Прибавяме брашнената смес и млякото в редуващи се количества, като започваме и завършваме с брашно. Разбъркваме, докато се смесят добре.
Изсипваме сместа във форма за торта (д=25см) и печем в предварително загрята на 175 градуса фурна за 25 минути, докато средата се стегне..
През това време приготвяме чийзкейк слоя като в купа разбиваме заедно крема сиренето, захарта и ванилията на средна скорост до гладкост.
Отделно разбиваме яйцата с вилица в малка купа, след което ги добавяме към сместа от крема сирене. Разбъркваме на ниска степен, докато се смесят. Накрая добавяме заквасената сметана и отново разбъркваме.
Изваждаме блата от фурната и намаляваме температурата до 160 градуса. Изсипваме сместа с крема сирене върху блата във формата, и разпределяме равномерно. Печем 45-50 минути, докато външните ръбове изглеждат стегнати при леко разклащане. Охлаждаме във формата върху решетка за 15 минути. Разхлабваме формата, махаме ринга и оставяме сладкиша да изстине напълно (поне 4 часа).
За глазурата загряваме сметаната в малка тенджера, докато почти заври. Махаме от котлона и разбъркваме начупения шоколад вътре, докато се разтопи. Добавяме маслото и бъркаме до гладкост. Охлаждаме за 15 минути и след това разпределете върху вече охладения чийзкейк. Оставяме в хладилника за около час, след което може да сервираме.


Няма коментари:

Публикуване на коментар