четвъртък, 6 май 2021 г.

Торта "Ягодова искра"

 

Необходими продукти:

за блата:
325г брашно
370г захар
3 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
240мл мляко
120мл олио
1 с. л. ванилов екстракт
2 големи яйца
240мл вода

за крема:
60 мл сметана за разбиване - студена
170г пудра захар
500г маскарпоне - студено
2 ч. л. ванилов екстракт

200г сладко от ягоди

за глазурата:
1 лист желатин
няколко капки червена боя
1 с.л. ванилов екстракт
1 ч.л. какао

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта в купа и разбъркваме.  В друга купа разбъркваме с тел млякото, олиото, екстракта от ванилия и яйцата. Добавяме мокрите съставки към сухите и бъркаме с миксер, докато се смесят добре. Бавно добавяме водата към тестото и разбъркваме на ниска скорост, докато всичко се комбинира добре. 
 Разделяме сместа на 3 равни части. Всяка от тях изсипваме в застлана с хартия за печене форма с диаметър 26см и печем 24-28 минути, или докато клечка за зъби излезе суха.
 Вадим блатоветее от фурната и оставяме да се охладят за 2-3 минути, след което ги изваждаме от формата върху решетка. 
 За крема смесваме сметаната (отделяме 2 с.л.), екстракта от ванилия и пудрата захар, и разбиваме с миксера на висока скорост, докато се образуват меки върхове. Добавяме сиренето маскарпоне към разбитата сметана и разбиваме, докато се образуват твърди върхове. Прибираме крема в хладилника. 
За сглобяване на тортата взимаме първия блат. С помощта на пош правим борд по края му и вътре разпределяме половината от ягодовото сладко. Върху него слагаме от крема, толкова, че да изравним с борда. Слагаме втория блат и повтаряме същата процедура. Слагаме последния блат, след което изглаждаме крема отстрани на тортата. 
Останалия крем оцветяваме с боята. Накисваме листа желатин в студена вода за 10 минути, след което го разтваряме в 2 с.л. загрята сметана. Прибавяме го към крема и разбъркваме с миксер. Оставяме в гладилника за 30-60 минути, след което измазваме тортата.
Смесваме какаото и есенцията и с помощта на четка напръскваме тортата. декорираме по избор.



Няма коментари:

Публикуване на коментар