събота, 19 януари 2019 г.

Бомбичка с кавърма

Необходими продукти:

600 г свинско месо
3 с.л. олио
3 с.л. соев сос
2 глави лук
2 моркова
3 печени чушки
3 с.л. доматено пюре или домати консерва
50 мл бяло вино
4 скилидки чесън
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. мащерка
черен пипер на вкус
150 г настърган кашкавал
8 кори за баница

За соса:
300 мл прясно мляко
1 яйце
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на хапки, смесваме го със соевия сос и го запържваме в сгорещеното олио. Добавяме нарязания лук и моркови. Когато омекнат, прибавяме доматеното пюре и печените чушки. Наливаме виното, поръсваме с подправките и оставяме да ври на слаб огън, докато течността се изпари. 
Оставяме да се охлади и през това време приготвяме соса. Разбиваме яйцето и прибавяме 50 мл от млякото. Запържваме брашното в сгорещеното масло и постепенно добавяме млякото, като непрекъснато бъркаме. Накрая сипваме и яйчната смес. Разбъркваме и оставяме да къкри, докато се посгъсти. Махаме от котлона, подправяме със сол и пипер и оставяме да се охлади.
Взимаме две кори за баница и ги слагаме в купичка, като краищата им оставят навън. Сипваме вътре от месото и завиваме краищата. Обръщаме купичката в ръката си и поставяме в намаслена тава. Правин същото и с останалите кори. 
Върху всяка бомбичка слагаме от соса и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Накрая разпределяме кашкавала отгоре и запичаме до златисто.

1 коментар: