сряда, 29 юни 2016 г.

Тридакна

Необходими продукти:

за Вафлени черупки
125 гр смлени бадеми
50 г брашно
180 г пудра захар
4  белтъка
15 мл вода
Начин на приготвяне:
Смесваме всички сухи съставки. Добавяме белтъците и водата , и разбъркваме добре, до получаване на хомогенна смес.  Застиламе тава с хартия за печене, която намазваме с масло.  Върху нея от сместа оформяме тънки кръгове с диаметър 12см. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10мин. до златисто.  Веднага щом ги изкараме от фурната, бързо ги слагаме върху дъното на купичка или чаша и с притискане оформяме черупките. Оставяме да изстине.
за Боровинков Dome cake
 „Бисквита” Джоконда:
2 яйца
75 гр бадемово брашно
75 гр пудра захар
22 гр брашно
2 белтъка
10 гр захар
20 гр разтопено масло
Баварски мус с бял шоколад:
60 гр мляко
70 гр сметана
1 яйце
200 гр бял шоколад
8 гр желатин на листа
250 гр сладкарска сметана
Боровинков  мус с виолетов ликьор:
85 гр сладко от боровинки
4 гр желатин на листа
60 гр сладкарска сметана
1 с. л. виолетов  ликьор
1 ч. л. лимонов сок
Глазура:
100 гр захарен сироп 2:1
70 гр кондензирано мляко
7 гр желатин на листа
100 гр натурален шоколад

  • Начин на приготвяне:
  • 1.       Бисквита „Джоконда”: В купа смесваме яйцата, бадемовото брашно, брашното, пудрата захар и разбиваме около 8-10 минути. Отделно разбиваме белтъците и захарта на сняг, и внимателно смесваме с  тестото. Прибавяме леко охладеното разтопено масло. Изсипваме сместа в тава, покрита с хартия  за печене. Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна около 8-10 минути и оставяме да се охлади, след което изрязваме кръгове с диаметъра на сферичната силиконова форма.
  • 2.       ”Баварски” мус: Накисваме желатина в студена вода. От млякото, сметаната и  яйцето приготвяме яйчен крем. Горещ  се  изсипва върху начупения шоколад . Разбъркваме добре, добавяме изцедения  желатин и отново разбъркваме добре. Охлаждаме. Отделно от това, разбиваме сладкарската сметана и смесваме  с муса. Разпределяме сместа по стените на сферичните форми и слагаме във фризера за 3-4 часа.
  • 3.       Боровинков  мус с виолетов ликьор: Накисваме желатина в студена вода. Загряваме сладкото и лимоновия сок, и добавяме изцедения желатин. Разбъркваме  добре и добавяме ликьора. Отделно разбиваме сладкарската сметаната и внимателно смесваме с охладения мус .
  • 4.       Разпределяме боровинковия мус в центъра на сферичните форми, върху вече стегналия „Баварски” мус. Най-отгоре поставяме отрязаните кръгове от бисквитата и отново връщаме във фризера за 3-4 часа.
  • 5.       Глазура: Приготвяме захарния сироп и изсипваме върху кондензираното мляко и шоколада.  Разбъркваме добре и добавяме предварително набъбналия, изцеден желатин.Разбъркваме и охлаждаме до около 30-35 градуса. Изваждаме десерта от фризера и го заливаме с глазурата. Поставяме го в центъра на вафлената черупката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар