Необходими продукти:
за Вафлени черупки
125 гр смлени бадеми
50 г брашно
180 г пудра захар
4 белтъка
15 мл вода
Начин на приготвяне:
Смесваме всички сухи съставки. Добавяме белтъците и водата , и разбъркваме добре, до
получаване на хомогенна смес. Застиламе
тава с хартия за печене, която намазваме с масло. Върху нея от сместа оформяме тънки кръгове с
диаметър 12см. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10мин.
до златисто. Веднага щом ги изкараме от
фурната, бързо ги слагаме върху дъното на купичка или чаша и с притискане
оформяме черупките. Оставяме да изстине.
за Боровинков Dome cake
„Бисквита” Джоконда:
2 яйца
75 гр бадемово брашно
75 гр пудра захар
22 гр брашно
2 белтъка
10 гр захар
20 гр разтопено масло
Баварски
мус с бял шоколад:
60 гр мляко
70 гр сметана
1 яйце
200 гр бял шоколад
8 гр желатин на листа
250 гр сладкарска сметана
Боровинков мус с виолетов ликьор:
85 гр сладко от боровинки
4 гр желатин на листа
60 гр сладкарска сметана
1 с. л. виолетов
ликьор
1 ч. л. лимонов сок
Глазура:
100 гр захарен сироп 2:1
70 гр кондензирано мляко
7 гр желатин на листа
100 гр натурален шоколад
- Начин на приготвяне:
- 1. Бисквита „Джоконда”: В купа смесваме яйцата,
бадемовото брашно, брашното, пудрата захар и разбиваме около 8-10 минути.
Отделно разбиваме белтъците и захарта на сняг, и внимателно смесваме с тестото. Прибавяме леко охладеното разтопено
масло. Изсипваме сместа в тава, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята на
220 градуса фурна около 8-10 минути и оставяме да се охлади, след което
изрязваме кръгове с диаметъра на сферичната силиконова форма.
- 2.
”Баварски” мус: Накисваме желатина в студена
вода. От млякото, сметаната и яйцето
приготвяме яйчен крем. Горещ се изсипва върху начупения шоколад . Разбъркваме
добре, добавяме изцедения желатин и
отново разбъркваме добре. Охлаждаме. Отделно от това, разбиваме сладкарската
сметана и смесваме с муса. Разпределяме
сместа по стените на сферичните форми и слагаме във фризера за 3-4 часа.
- 3.
Боровинков
мус с виолетов ликьор: Накисваме желатина в студена вода. Загряваме
сладкото и лимоновия сок, и добавяме изцедения желатин. Разбъркваме добре и добавяме ликьора. Отделно разбиваме
сладкарската сметаната и внимателно смесваме с охладения мус .
- 4.
Разпределяме боровинковия мус в центъра на
сферичните форми, върху вече стегналия „Баварски” мус. Най-отгоре поставяме
отрязаните кръгове от бисквитата и отново връщаме във фризера за 3-4 часа.
- 5.
Глазура: Приготвяме захарния сироп и изсипваме
върху кондензираното мляко и шоколада.
Разбъркваме добре и добавяме предварително набъбналия, изцеден
желатин.Разбъркваме и охлаждаме до около 30-35 градуса. Изваждаме десерта от
фризера и го заливаме с глазурата. Поставяме го в центъра на вафлената
черупката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар