понеделник, 26 ноември 2018 г.

Makrout el louz - алжирски бадемови сладки

Необходими продукти:

за около 50 бр
за тестото:
500 г фино смлени бадеми
200 г захар
няколко капки екстракт от горчив бадем
настъргана кора от един лимон
3-4 яйца

за сиропа:
300 г захар
150 мл вода
2 с. л. вода от портокалов цвят

за декориране:
пудра захар

Начин на приготвяне:

Смесваме смлените бадеми, захарта и лимоновата кора. Добавяме есенцията от горчив бадем и яйцата едно по едно. Замесваме тесто, което трябва да се получи с хомогенна структура, но да не е прекалено лепкаво. 
Набрашняваме леко плота и оформяме тестото като фитил с дебелина около 3 см, от който по диагонал изрязваме диаманти.
Подреждаме сладките в тава, застлана с хартия и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути. Когато са готови оставяме да се охладят.
През това време приготвяме сиропа, като смесваме водата и захарта и загряваме до пълното и разтваряне.  Добавяме водата от портокалов цвят и оставяме да се охлади.
Пускаме всяка сладка в сиропа за 1-2 минути, отцеждаме и овалваме добре в пудрата захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар