сряда, 17 октомври 2018 г.

Сладкиш с ябълки на слоеве

Необходими продукти:

1 лимон
200 г масло (размекнато)
200 г захар
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
5 яйца
250 г брашно
100 грама смлени бадеми (бадемово брашно)
1 с. л. бакпулвер
2-3 ябълки
50 г пудра захар
2 с. л. филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме лимона. Нстъргваме 2 с.л. от кората и  изцеждаме сока.
Разбъркваме мекото масло, захарта, ваниловата захар и солта до светлъл крем. Добавяме 2/3 от лимоновия сок. Прибавяме яйцата едно по едно. 
Смесваме брашното, смлените бадеми и бакпулвера, и прибавяме към останалата смес. Разбъркваме до получаване на тесто. 
Измиваме ябълките, нарязваме ги на половина, отстраняваме семената и нарязваме на тънки филийки. 
Намазваме продълговата форма за печене с масло (около 25 см дължина). Първо слагаме слой от тестото - около 1 см. Отгоре подреждаме ябълковите резени и отново повтаряме, докато свърши тестото. Печем в предварително загрята фурна на 140 градуса с вентилатор или 160 градуса без вентилатор за около 1ч. и 15 минути. Оставяме да се охлади и изваждаме от формата. 
Смесваме пудрата захар и 1-2 ч. л. лимонов сок, разбъркваме и разпределяме върху сладкиша. Отгоре поръсваме с филирани бадеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар