вторник, 8 май 2018 г.

Чоу фун нудълс с телешко (干炒牛河)

Chow fun са пресни, плоски и широки оризови нудълс, популярни основно в Кантонийската кухня. Тъй като са пресни, тези нудли нямат нужда от допълнително готвене- просто ги измиваме с гореща вода, за да не се слепят отделните ленти.

Необходими продукти:

200 гр. Чоу фун нудълс - широка оризова паста
2 с. л. олио
230 гр. фланк стек или телешки шницел, нарязан на парчета
1 глава лук, нарязана на едри парчета
100 гр. бобови кълнове
2 зелени лука, нарязани на едро
1 ч. л. сусамово масло
сол и бял пипер, на вкус

за маринатата:
3 скилидки чесън, фино смлени
4 с. л. тъмен соев сос
1 с. л. оризов оцет
2 ч. л. настърган джинджифил (или ½ ч. л. сух)
1 ч. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. сода за хляб
1/4 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Ако е необходими приготвяме пастата според опаковката, ако е прясна я добавяме, когато връщаме месото в тигана.
Смесваме всички съставки за маринатата. Изсипваме половината смес върху месото и разбъркваме. Покриваме и охлаждаме за най-малко 10 минути или до 8 часа.
Загряваме олиото в голям тиган. Изцеждаме телешкото от маринатата и го пържем в тигана, като разбъркваме. Когато придобие златист цвят от всички страни и готово го изваждаме в чиния. В тигана слагаме жълтия лук и разбъркваме за 1 минута. Добавяме бобовите кълнове и разбъркваме за още 1 минута.
Добавяме втората половина от маринатата, нудълса и месото. Разбъркваме, прибавяме зеления лук и сусамовото масло, и готвим за още 1 минута, като разбъркваме. Овкусяваме със сол и бял пипер, ако е необходимо.
Сервираме топло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар