петък, 24 ноември 2017 г.

Телешки дроб с бекон и лучен сос

Необходими продукти:

450 г телешки черен дроб, нарязан на парчета
4 ч.л. брашно
20 г масло
1 ч. л. олио
1 среден лук, нарязан на полумесеци
2 ленти бекон (около 55 г), нарязани
500 мл телешки бульон
2 ч.л. кетчуп
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Изплакваме черния дроб под студена вода и го подсушаваме добре върху кухненска хартия. Слогаме 2 супени лъжици брашно в голяма купа заедно със солта и черения пипер. Добавяме черния дроб в купата и разбъркваме добре.
Разтопяваме половината масло в тиган на средна температура. Изтръскваме излишното брашно от дроба и го добавяме в тигана. Готвим за 1½-2 минути от всяка страна, докато не стане леко златисто, но не напълно готово, след което изваждаме парчетата в чиния.
Разтяме останалото масло в същия съд. Добавяме нарязания лук и готвим около минута, като разбъркваме. След това добавяме бекон и готвим за още 5 минути или докато лукът омекне и стане златисто-кафяв, като разбъркваме често.
Поръсваме с останалото брашно и разбъркваме за няколко секунди. Добавяме бульона бавно в тигана, като разбъркваме постоянно. Слагаме кетчупа и готвим на средна температура, докато сосът се сгъсти .
Връщаме черния дроб обратно в тигана и го загряваме в соса за 2-3 минути. Подправяме със сол и черен пипер. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар