сряда, 20 юли 2022 г.

Шарен чийзкейк

 

Необходими продукти:

за бисквитената основа:
100 г сухи бисквити
100 г сухи какаови бисквити
80 г масло

за пълнежа:
100г черен шоколад
200г гръцки йогурт
200г крема сирене
100г маскарпоне
4 яйца
120г захар


Начин на приготвяне:

Смиламе двата вида бисквити с чопър. Разтапяме маслото и го смесваме с бисквитите. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в тавичка, с махащи се страни и диаметър 24см, чието дъно сме застлали с хартия за печене. Притискаме добре и слагаме в хладилника.
Пълнежа приготвяме като разбием захарта с яйцата. След това добавяме на малки части йогурта, крема сиренето и маскарпонето, като постоянно разбъркваме. Получената смес разделяме на две части. Разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова. Оставяме го да се охлади, но да е все още течен и го добавяме към едната част от креме, след което рабъркваме. Изваждаме бисквитения блат от хладилника и изсипваме смесите вътре, редувайки бял и кафяв крем.
Печем чийзкейка в предварително загрята на  170 градуса фурна (без вентилатор) за около 45 минути, след което отваряме фурната и оставяме вътре за още половин час. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади, след което го прибираме в хладилника за около 2-3 часа.
Внимателно махаме хартията за печене и сервираме.

четвъртък, 14 юли 2022 г.

Чийзбургер ньоки

 
Необходими продукти:

1 с. л. масло
1 пакет (400г)  картофени ньоки
220 г телешка кайма
1 ч. л. сол
1 ч. л.черен пипер
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. горчица 
1 глава лук,  нарязана на кубчета
3–4 скилидки чесън, смлени
280г домати на кубчета или смляни домати
1 ч.ч. телешки бульон (или вода)
1/4 ч.ч. готварска сметана
1 ч.ч. настъргано сирене чедър

Начин на приготвяне:

Разтапяме маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавяме ньоки на един слой и готвим от едната страна за 2-3 минути, докато покафенеят и се запекат. Разклащаме тигана, за да рабъркат ньоките и продължаваме да готвим още 2-3 минути, като разбъркваме от време на време, докато двете страни се изпекат. Изваждаме ги в чиния и оставяме настрана.
Увеличаваме котлона на висока степен и връщаме тигана на котлона. Добавяме каймата и подправяме със сол, черен пипер, кимион, червен пипер и горчица. Прибавяме лука и чесъна и готвим, като разбъркваме от време на време, докато каймата покафенее и лукът стане златист. 
Добавяме доматите, бульона и ньоките обратно в тигана. Разбъркваме, за да се смесят. Оставяме да заври, след това покривамае, намаляме топлината до средно ниска и оставяме да къкри за 5 минути, докато ньоките омекнат и течността се абсорбира.
Добавяме сметаната и 1/2 чаша чедър, и разбъркваме. Отгоре поръсваме с останалото сирене. Слагаме капак на тигана и готвим така за няколко минути, докато сиренето се разтопи. Сервираме чийзбургер ньоките топли.

вторник, 5 юли 2022 г.

Охлювчета с шунка и крема сирене

 

Необходими продукти:

1 опаковка прясно бутер тесто
200г крема сирене
1 с. л. дижонска горчица
5 резена шунка, нарязани на кубчета 
100г  настърган чедър
1/4 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:

Смесваме крема сиренето, дижонската горчица, нарязаните на кубчета шунка, настъргания чедър и черения пипер, и разбъркваме добре.
Разгъваме бутер тестото и разпределяме равномерно сместа от крема сирене отгоре, оставяйки по 1см от двата дълги края не намазано.
Започвайки от дългия край, навиваме бутер тестото стегнато. Увиваме рулото в стреч фолио и го смагаме в хладилник за 15-30 минути.
Загряваме фурната до 170 градуса. 
Нарязваме рулото от бутер тестото на филийки с дебелина около 1см. Подреждаме охлювчетата върху тава, застлана с хартия за печене.
Печем до златисто кафяво за около 20-25 минути. Оставяме леко да се охлади и сервираме топли.

вторник, 21 юни 2022 г.

Фитнес салата с дресинг от аводако

 

Необходими продукти:

1 бр. салата Айсберг
400г червен боб от консерва
400г чери домати
1 червена чушка
200г царевица от консерва
5бр зелен лук

За дресинга:
пресен кориандър на вкус
1 бр. авокадо
сокът от 1 лайм
125мл кисело мляко
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1/2 с.л. бял оцет
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Накъсваме салатата Айсберг. Нарязваме доматите на две или четири, а лука и чушката на ситно. Слагаме в голяма купа и смесваме с боба и царевицата.
За дресинга смесваме в блендер кориандъра, авокадото, киселото мляко, сока от лайм, чесъна, зехтина, оцета и солта и блендираме до гладкост. 
Сервираме салатата залята с дресинга. 

Пълнено свинско бон филе с крема сирене

 

Необходими продукти:

1 бр свинско бон филе
120г крема сирене, на стайна температура
1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан
4 резена бекон, нарязани на кубчета и запечени на тиган
2 бр. зелен лук, нарязани
1 ч. л. чесън на прах
2 яйца
брашно за овалване
панко панировка за овалване
сол и черен пипер
2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

В купа смесваме крема сиренето, пармезана, бекона, зеления лук и чесъна на прах. Разбъркваме, докато се смесят добре.
Слагаме брашното в плитка чиния, яйцата разбиваме във втора, а панировката Панко в трета чиния.
Внимателни разрязваме по дължина бон филето и ако е необходимо леко начукваме. Овкусяваме го със сол и черен пипер. Разпределяме плънката с крема сирене равномерно по дължина в единия край, сгъваме на две и на няколко места прихващаме месото с клечки за зъби. 
Овалваме месото в брашно, след това потапяме в разбитите яйца и накрая в панировката Панко. Подправяме с още малко сол и черен пипер.
Запържваме месото в сгорещиния зехтин за няколко минути от всяка страна, и след това печем в предварително загрята на 175 градуса фурна за 25-30 минути.

Време за приготвяне:10мин
Време за готвене:30мин
Брой порции: 4

петък, 17 юни 2022 г.

Торта с варен крем Патисери и малини

 

Необходими продукти:

За блата:
6 яйца (размер М), на стайна температура
200 гр. захар
120 гр. брашно
120 гр. царевично нишесте
2 с.л. вода

За крем Патисери:
500 мл мляко
5 жълтъка
80 гр.захар
50 гр. царевично нишесте
30 мл лимонов сок
200 гр. бита сметана

За сиропа за напояване:
около 125 мл вода
сок от ½ лимон

За слоя с малини:
300 гр. малини, замразени
30 гр. царевично нишесте
2 с. л. захар

За шоколадовия маслен крем:
100 гр. масло
80 гр. бял шоколад

За украсата:
около 150г бял шоколад


Начин на приготвяне:

Изсипваме малините в купа и ги оставяме да се размразят.
През това време приготвяме крема Патисери. Слагаме млякото в тенджера и го оставяме да заври. След това махаме от котлона и оставяме настрана.
Разбиваме жълтъците със захарта до кремообразна смес. Без да спираме бъркането, добавяме нишестето. Наливаме бавно горещото мляко в яйчената смес, като разбъркваме с бъркалка. Жълтъците трябва бавно да свикнат с топлината. 
Получената смес слагамев тенджера и готвим на среден огън при непрекъснато бъркане, докато се образува гъст пудинг. Махаме от котлона, и разбърквайки с бъркалка добавяме лимоновия сок. Веднага покриваме повърхността на пудинга със стреч фолио, за да не се образува коричка. Оставяме да изстине и след това поставяме в хладилника за няколко часа или за една нощ.
Междувременно приготвяме блатовете. Смесваме брашното с царевично нишесте в купа.
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на твърд сняг, след което продължавайки да разбиваме бавно, добавяме захарта. Постепенно разбъркваме и жълтъците.
Следва бавно да добавим брашнената смес и водата.
Застиламе дъното на форма за торта с диаметър 26 см с хартия за печене. Изсипваме тестото, заглаждаме и печем веднага в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса (горен и долен реотан), за около 30 минути до златисто.
Изваждаме пандишпановия блат от фурната и го обръщаме върху покрита с хартия за печене работна повърхност (за да остане равна повърхността). Оставаме да изстине напълно, след което, разрязваме на 3 равни части.
За сиропа смесваме заедно съставките.
За малиновия слой отделяме сока от размразените малини и разбъркваме с царевичното нишесте и захарта до гладкост. Слагаме малините да заврят. Добавяме сместа от сока, оставяме да заври и готвим около 1 минута,разбърквайки. Слагаме първия блат върху поставка за торта и го навлажняваме с ⅓ от сиропа с лимон. След това намзваме с леко изстиналата малинова смес и прибираме в хладилника за кратко.
Разбиваме сметаната до твърди връхчета. Изваждаме варения крем от хладилника и разбъркваме със сметаната. Разпределяме ⅓ от крема върху малиновия слой. Поставяме втория блат отгоре и поръсваме с 1/2 от останалия сироп. Намазваме с 1/2 от останалия крем. След това слагаме отгоре последния блат, поръсваме с останалия сироп и намазваме с останалия крем.
Слагаме тортата в хладилника за няколко часа.
Междувременно приготвяме украсата от бял шоколад, като го разтопим и с чаена лъжичка оформим лентичките върху хартия за печене. След това ги слагаме в хладимник да стегнат.
За шоколадовия маслен крем, разтапяме шоколада, оставяме го малко да изстине и прибавяме мекото масло. Разбъркваме добре, оставяме да изстине напълно и  намазваме ръба на тортата с него. Залепваме шоколадовите лентички отстрани и настъргваме бял шоколад отгоре.

понеделник, 6 юни 2022 г.

Крем супа от сладки картофи и червени чушки

Необходими продукти:

2 сладки картофа (около 500 г), обелени и нарязани на филийки с дебелина около 2см
1/2 глава лук 
400г червени чушки, нарязани на четвъртинки 
2 с.ч. зехтин
600 мл зеленчуков бульон
100г заквасена сметана
няколко стръка мащерка

Начин на приготвяне:

Разпределяме чушките, лука и сладкия картоф върху тава, застлана с хартия за печене.. Поливаме ги със зехтина и поръсваме с малко сол. Печем в оредварително загрята на 200 градуса  фурна за 30 минути. След това ги вадим, оставяме да изстинат и обелваме чушките. 
Пасираме зеленчуците, заено с малка част от бульона и мащерката. Когато стане гладка смес, добавяме останалата част от бульона и разбъркваме докато се смесят добре.
Загряваме супата в тенджера на котлона, и когато се стопли, вземаме около половин чаша от нея, добавяме сметаната и разбъркваме енергично, докато се смеси. Връщаме обратно към супата и разбъркваме добре. Подправяме на вкус и сервираме.