Необходими родукти:
170 г сирене пекорино романо
170 г гуанчале или панчета
½ чаша бяло вино
300 г спагети
1 с. л. черен пипер, за предпочитане прясно смлян
Начин на приготвяне:
Запечатваме за кратко черния пипер в сух тиган на слаб огън – само докато започнем да усещаме аромата му - около минута.
Нарязваме гуанчалето на дебели филийки, след това на ленти от около 1 см. Запържваме го в сух тиган първо на средно-слаб огън, докато мазното стане прозрачно, а след това увеличаваме котлона малко, за да се запече външната страна на парчетата и стане хрупкава. През това време частично сваряваме пастата във врящата вода - за 3/4 от времето за готвене, което е посочено на опаковката.
Когато гуанчалето е готово, добавяме бялото вино, за да деглазираме тигана.
Добавяме частично сварената отцедена паста в тигана с гуанчалето. Добавяме и няколко черпака от горещата вода от пастата. Подправяме с черния пипер и довършваме готвенето на пастата до готовност. Добавете черпак вода, ако е необходимо.
Приготвяме соса от сирене, като към ситно настърганото сирене пекорино бавно добавяме един черпак гореща вода от пастата и бъркаме непрекъснато до получаване на гладка, кремообразна паста. Добавяме я към горещите спагети и разбъркваме добре. Сервираме веднага!
Няма коментари:
Публикуване на коментар