четвъртък, 5 януари 2023 г.

Лавандулов кекс с мед

 

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. масло
1 ч.ч. захар
2 с. л. мед
2 яйца
1/2 ч.л ванилия
2 ч.ч. брашно
4 ч. л. бакпулвер
3/4 чаша кисело мляко
1/4 ч.ч. течна сметана 
1 малка връзка свежи лавандулови цветя (като цветовете са отстранени от стъблата на около 15-20)

пудра захар за украса


Начин на приготвяне:

Първо трябва да приготвим лавандуловата сметана. Отстраняваме цветовете на лавандулата от стъблата и ги нарязваме на малки парченца. Слагаме ги в 1/4 чаша сметана, след което оставяме в хладилника за една нощ.
За кекса в купа смесваме заедно маслото, меда и захарта. Добавяме яйцата, едно по едно.
След това прибавяме ванилия и разбъркваме добре.
В отделна купа смесваме заедно брашното и бакпулвера. Изваждаме лавандуловия цвят от сметаната, след което я смесваме с киселото мляко. 
Към сместа с масло добавяме 1/3 от сместа с брашно, след това 1/2 от сместа със сметана/кисело мляко. Повтаряме, докато всичко се смеси добре. Накрая прибавяме наситнените цветове лавандула и разбъркваме.
Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем в предварително загрята на 180градуса фурна за около 45 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
След като кексът се изпече, го оставяме да изстине за около 10 минути в тавата, след което го обръщаме в чиния и поръсваме с пудра захар.

сряда, 4 януари 2023 г.

Бюрек с кайма

 

Необходими продукти:

3 бр. кръгли турски кори за баница

за плънката:
450г телешка кайма
1 глава лук
1 домат, обелен
2 зелени чушки
сол на вкус
1/2 ч.л.черен пипер
1 ч.л. червен пипер 

за течна смес:
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. олио
2 яйца

семена нигела за поръсване

Начин на приготвяне:

За пълнежа, в среден тиган задушаваме лука в малко олио на средно висока температура, докато покафенее. Добавяме нарязаните на кубчета зелена чушка и домат. Покриваме с капак и готвим за 5 минути. Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, за да се натроши добре, докато покафенее.
Оставяме да къкри, докато поеме течността. Махаме от котлона и  оставяме да се охлади до стайна температура.
В купа  разбиваме яйцата, млякото и олиото, докато се смесят добре. Оставяме настрана.
Нарязваме всяка кора за баница, на 4 (на кръст), и след това всеки триъгълник на още 3, така че да се получат общо 12 триъгълника. Взимаме един от тях и го поставяме върху равна повърхност. Намазваме го отгоре равномерно с яйчен разтвор. Разпределяме 2-3 супени лъжици пълнеж върху широката му страна и леко прегънваме краищата върху пълнежа, след което го навиваме до заострения ръб на триъгълника. Правим това с всички парчета.  Поставяме ги върху леко намазнена тава. Намазваме ги отгоре с останалата течна смес и поръсваме с малко семена от нигела. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.


вторник, 3 януари 2023 г.

Плитка с лешникова плънка

Необходими продукти:

за тестото:
300 г брашно
50 га захар
15 г прясна мая
100 г прясно мляко
1 яйце 
щипка сол
45 г студено масло, нарязано на ситно

за пълнежа от лешници:
1 белтък 
щипка сол
100 г захар
1 с. л. мед
150 г печени лешници, смлени
50 г галета
2 пълни с. л. маскарпоне
1 с. л. Амарето

за глазурата с Амарето:
70 г пудра захар
2 с. л. Амарето
2-3 с. л. вода

Начин на приготвяне:

Слагаме всички съставки за тестото, с изключение на маслото, в купа и разбъркваме с миксер и куки за тесто или планетарен миксер (с кука) за 4 минути на най-ниската степен. Увеличаваме степента на месене с 1 и продължаваме да разбъркваме 8 минути, като постепенно добавяме маслото, парче по парче. След това оставяме тестото да втаса за 1 час при 30°C или на топло място.
За плънката, разбиваме белтъка с щипка сол в купа. Добавяме захарта и меда и разбиваме за още няколко минути . Прибавяме останалите съставки към разбития белтък и разбъркваме внимателно.
    Разточваме втасалото тесто върху леко набрашнена работна повърхност на правоъгълник с дебелина около 3 мм, който е дълъг колкото формата за хляб. Разпределяме плънката върху тестото, като оставяме 1 см свободен около ръба. Навиваме тестото и го разрязваме на две по дължина с голям нож. Завъртаме двата кичура заедно в спирала, с отрязаната страна нагоре. Поставяме плитката в застлана с хартия за печене форма.
Оставяме тестото да втаса за още 40-60 минути и след това печем в загрята на 180°C (долно и горно) фурна за 30-35 минути.
Докато плитката е във фурната, приготвяме глазурата, като смесваме всички съставки в малка купа и разбъркваме
Изваждаме плитката от фурната и оставяме във формата за 10 минути, след което я  изваждаме от формата и я оставяме да изстине малко върху решетка. Разпределяме глазура отгоре. Най-добре е да се сервира леко хладка.

петък, 9 декември 2022 г.

Панини сандвич

 

Необходими продукти:

4 филии тостер хляб
8 резена шунка
4 резена моцарела
песто
масло

Начин на приготвяне:

Намазваме всяка филия с песто. Върху едната подреждаме шунка, след това моцарела и пак шунка. Слагаме и другата филия. От външната страна намазваме хляба с масло. Загряваме сандвич преса, и притискаме сандвича за няколко минути, до златисто. Повтаряме и с останалите съставки. Сервираме сандвичите топли.  

Кокосов кекс

 

Необходими продукти:

240 мл прясно мляко
1 с.л. ябълков оцет
170г масло
200г захар
3 големи яйца
2 с.л. кокосов ликьор
260г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
100г препечени кокосови стърготини

 за украса:
кокосови стърготини
100г пудра захар
1-2 с.л. готварска сметана

Начин на приготвяне:

Смесваме млякото с оцета и оставяме да престои за около 10 минути. В тиган препичаме кокосовите стърготини, докато станат леко кафеникави. Разбиваме маслото със захарта до пухкав крем. Добавяме яйцата едно по едно, като разбъркваме след всяко. Добавяме кокосовия ликьор и отново разбъркваме. Смесваме брашното с бакпулвера и солта, и прибавяме към маслото, като редуваме с млякото. Добавяме кокосовите стърготини, като си оставим малко количество за украса. Разбъркваме тестото и изсипваме в намазнена форма. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или докато излезе суха клечка при пробата. . Когато е готов, изваждаме кекса от фурната и го оставяме да изстине напълно върху решетка. 
Разбъркваме пудрата захар със сметаната. Заливаме кекса с получената смес и украсяваме с кокосови стрготини. 

петък, 18 ноември 2022 г.

Кремообразна пуешка супа с ориз

 

Необходими продукти:

80г масло
1 ч.ч. целина, нарязана
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
1 ч.л. сол
2 скилидки чесън, смачкани
1/4 ч.ч. брашно
6 ч.ч. пуешки бульон
1 дафинов лист
2 стръка прясна мащерка
4 големи моркова, настъргани
2 ч.ч. варено пуешко месо
3/4 ч.ч. ориз
3/4 ч.ч. сметана
1/4 ч.ч. лимонов сок или на вкус
1/2 ч. л. пресен розмарин, нарязан
1/2 с. л. пресен градински чай, нарязан
1 с. л. пресен магданоз, наситнен
сол и черен пипер, на вкус

Начин на приготвяне:

Разтапяме маслото в тенджера. Нарязваме лука и заедно с целината и 1 чаена лъжичка сол ги запържваме за 13-14 минути на среден огън, като разбърквате от време на време, докато лукът стане прозрачен. Добавяме 2 скилидки смлян чесън и разбъркваме за около 1 минута.  Поръсваме зеленчуците с брашното и разбъркваме още 1 минута. Бавно наливаме бульона, като разбъркваме постоянно. Добавяме мащерката,  дафиновия лист и настърганите моркови. Увеличаваме котлона и изчзкваме да заври. Прибавяме пуешкото месо и ориза, намаляме котлона, и оставяме да къкри, докато оризът се свари и омекне. Накрая добаваме сметаната, лимоновия сок, розмарина, градинския чай, магданоза и овкусяяваме със сол и пипер. 
Разбъркваме супата и изключваме котлона. 

петък, 2 септември 2022 г.

Супа от печени домати

 

Необходими продукти:

1,5 кг чери домати, нарязани наполовина
1 глава чесън, разделена на скилидки, но без да е махната люспата
¼ ч.ч. + 1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
1 ч. л. сух босилек
½ ч. л. сушен риган
2 с. л. балсамов оцет
1 литър зеленчуков бульон
1 стрък прясна мащерка
¼ ч.ч. готварска сметана
¼ ч.ч. пресен босилек

Начин на приготвяне:

Застиламе тава с хартия за печене и отгоре разпределяме нарязаните домати и скилидките чесън.
Поливаме ги със зехтина и с ръце внимателно разбъркваме. Поръсваме със сол и черен пипер, и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час, докато доматите омекнат и започнат да се карамелизират по краищата.
Междувременно загряваме 1 супена лъжица зехтин в тенджера. Добавяме лука и запържваме докато омекне, като разбърквате от време на време, 6-7 минути. Поръсваме със сух босилек и риган и запържваме за още 1-2 минути.
Добавяме балсамовия оцет и готвим, докато спре да бълбука и се намали наполовина. Добавяме бульона и прясната мащерка в тенджерата, увеличаваме котлона до висока степен и оставяме течността да заври. Намаляме топлината до средно ниска и оставяме да къкри 10-15 минути, след което изключваме котлона. 
Изваждаме печените скилидки чесън от тавата и ги оставяме ги да се охладят.
Изваждаме снопчето мащерка от тенджерата и изронваме листенцата в бульона. Добавяме запечените домати към сместа. Изцеждаме изпечения чесън и го добавяме към супата.
Прибавяме сметаната и пресния босилек, след което пасираме до гладкост. Добавяме още бульон, ако е необходимо, за да постигнем желаната консистенция.
Сервираме супата веднага, гарнирана с пресен босилек