четвъртък, 5 януари 2023 г.

Лавандулов кекс с мед

 

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. масло
1 ч.ч. захар
2 с. л. мед
2 яйца
1/2 ч.л ванилия
2 ч.ч. брашно
4 ч. л. бакпулвер
3/4 чаша кисело мляко
1/4 ч.ч. течна сметана 
1 малка връзка свежи лавандулови цветя (като цветовете са отстранени от стъблата на около 15-20)

пудра захар за украса


Начин на приготвяне:

Първо трябва да приготвим лавандуловата сметана. Отстраняваме цветовете на лавандулата от стъблата и ги нарязваме на малки парченца. Слагаме ги в 1/4 чаша сметана, след което оставяме в хладилника за една нощ.
За кекса в купа смесваме заедно маслото, меда и захарта. Добавяме яйцата, едно по едно.
След това прибавяме ванилия и разбъркваме добре.
В отделна купа смесваме заедно брашното и бакпулвера. Изваждаме лавандуловия цвят от сметаната, след което я смесваме с киселото мляко. 
Към сместа с масло добавяме 1/3 от сместа с брашно, след това 1/2 от сместа със сметана/кисело мляко. Повтаряме, докато всичко се смеси добре. Накрая прибавяме наситнените цветове лавандула и разбъркваме.
Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем в предварително загрята на 180градуса фурна за около 45 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
След като кексът се изпече, го оставяме да изстине за около 10 минути в тавата, след което го обръщаме в чиния и поръсваме с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар