понеделник, 25 февруари 2019 г.

Пастички с крем Шантили

Необходими продукти:

за платките:
6 яйца
150г захар
150г брашно
2 ванилии

за сиропа:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч захар

за крем Шантили:
2 жълтъка
65 г захар
300 мл прясно мляко
30г царевично нишесте
1 ампула ванилия
120 мл течна сметана

за глазурата:
100 г млечни шоколад
80-100 мл сметана

Начин на приготвяне:

Разделяме белтъците от жълтъците. Рзбиваме белтъците на сняг с щипка сол и постепено добавяме 100 г захар, а жълтъците разбиваме на крем с останалата захар - 50г. Добавяме брашното и ванилията към жълтъците, и след това с помощта на шпатула прибавяме белтъците. Разбъркваме добре сместа и печем в тава, застлана с хартия за печене за около 20-30 минути на 180 градуса. Оставяме да се охлади и изрязваме желаните форми за платки на пастичките.
За крема разбиваме жълтъците със захарта. Добавяме млякото, нишестето и ванилията, и разбъркваме до гладка смес. Слагаме да се вари на бавен огън, като разбъркваме постоянно. Когато кремът се сгъсти, махаме от котлона и завиваме със стреч фолио. Оставяме да се охлади. Разбиваме сметаната на пухкав крем и я добавяме към вече изстиналия крем при непрекъснато разбъркване с миксера.
За сиропа загряваме водата и разбъркваме захарта в нея, докато се разтопи. Оставяме да се охлади.
Оформяме пастичките, като редим блат, напояваме го с 1-2 с.л. сироп, слагаме 1-2 с.л. от крема, отново напоена платка със сироп, крем и завършваме с блат.  По желание може да сложим ягодово или друго сладко между блата и крема. 
За глазурата, загряваме сметаната, натрошаваме шоколада в нея и разбъркваме, докато се разтопи. Заливаме пастичките и оставяме да стегнат. С посочените продукти излизат 5 пастички. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар