неделя, 18 декември 2016 г.

Доминощайн - коледен немски десерт

Необходими продукти:

За джинджифиловия слой:
130 гр течен мед
30 гр захар
40 гр масло
100 грама полу-сладък шоколад
150 гр брашно
1 ч. л. подправка за меденки
1 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце

За желирания слой:

6 листа желатин
600 гр желе от дюля
4 с. л. лимонов сок

За марципановия слой:
100 гр орехи
200 гр марципан
4 с. л. ром

За украсата:
500 гр полу-сладък шоколад
50 гр бял шоколад 

Начин на приготвяне:

   За тестото смесваме меда, захарта и маслото в тенджера и оставяме да заври. Оставяме за малко да се охлади. Накълцваме шоколада, добавяме към сместа и разбъркваме. В голяма купа пресяваме брашното, подправката за меденки, бакпулвера и сола. Добавяме медено-шоколадовата смес и яйцето и разбъркваме добре. Прехвърляме тестото в тава (d=24см). Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 12-15 минути. Оставяме да изстине.
    За желирания слой накисваме желатиновите листа във вода. В малка тенджера, сипваме желето от дюля  и лимоновия сок и оставяме да заври, като разбъркваме непрекъснато. Изстискваме желатина от водата, добавяме към желето и оставяме да се разтопи напълно. Оставяме да се охлади. Покриваме тава с махащи се стени с фолио, слагаме джинджифиловия блат и върху него изсипваме желето. Прибираме в хладилника за една нощ.
   Смиламе орехите, запичаме в тиган и оставяме да се охлади. Настъргваме марципана. Смесваме орехите, марципана и рома, и омесваме добре. Разточваме и  поставяме върху желирания слой. Махаме стените на формата.
   Разтапяме шоколада. Нарязваме на кубчета (3 х 3 см), заливаме с разтопения шоколад и оставяме да изсъхне.
Декорираме с разтопен бял шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар