неделя, 27 февруари 2022 г.

Френски палачинки

 

Необходими продукти:

125 г брашно
1/2 ч. л. сол
2 яйца
300 мл прясно мляко
30 г масло

Начин на приготвяне:

В купа смесваме пресятото брашно и солта.
Разтапяме маслото и го оставяме настрани да се охлади.
В друга купа разбиваме двете яйца и млякото. Разбъркваме, докато се смесят съставките добре. 
Изсипваме 1/3 от сместа с яйца и мляко в купата със сухите съставки. Разбъркваме добре с миксер или бъркалка, така че да няма бучки. Добавяме още 1/3 от яйчната смес и повтаряме процеса. Накрая прибавяме останалите мокри съставки и разтопеното масло, след което разбъркваме.
Покриваме купата и я оставяме в хладилника за поне 30 минути или за една нощ. Това ще позволи на тестото  да се отпусне и да няма разкъсване по време на готвене.
Изваждаме сместа от хладилника и я разбиваме за кратко.
Загряваме тиган за палачинки на среден огън. Намазваме го с малко масло и с черпак сипваме от сместа.  Готвим палачинките на средно слаб огън за около минута, след което ги обръщаме и готвим от другата страна за около 30 секунди. Правим същото и с останалата смес.
Поради липсата на захар, тези плачинки могат да се сервират както със сладко, така и със солена плънка.

Традиционен гръцки пай с пилешко Котопита

 

Необходими продукти:

1 л вода
1 пакет фини кори за баница
половин пиле (около 800гр)
2 с.л. зехтин
200гр готварска сметана
150гр твърдо сирене Кефалотири
50гр масло за плънката + 20гр 
2 глави лук
1 морков
1 скилидка чесън
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. индийско орехче
1 яйце
2 с.л. вода


Начин на приготвяне:

Измиваме пилето и заедно с моркова, едната глава лук и една чаена лъжичка сол ги слагаме в тенджера. Заливаме с 1л вода и  варим, докато пилето омекне - приблизително 40-50 минути.
Когато е готово го изваждаме и прецеждаме бульона. Нарязваме пилето на малки парченца и го оставяме настрана.
Загряваме зехтина в тиган и задушаваме нарязаните на кубчета лук и чесън. Когато лукът омекне, намаляме котлона и добавяме парчетата пиле, заедно с половин чаена лъжичка сол, черен пипер и четвърт чаена лъжичка индийско орехче.
Запържваме леко за около 5 минути. Прехвърляме сместа в купа и добавяме настърганото твърдо сирене, сметаната и разтопеното масло(50г). Разбъркваме добре.
В намазнена кръгла тава слагаме две кори, като краищата остават отвън. 
Слагаме 2-3 супени лъжици от пълнежа с пилешко и покриваме с нова кора. Редуваме пилешки пълнеж с кора. Когато пълнежът свърши, завиваме останалите краища от първата кора навътре. Отгоре поставяме последна кора и я подпъхваме по краищата.

Намазваме пая с разбитото яйце с малко вода, и отгоре слагаме масло, нарязано на кубчета (20г)
Печем Котопитата на 180 градуса за 45 минути.
Когато е готов пая го изваждаме от фурната и докато е горещ го заливаме с 2 черпака пилешки бульон. Оставяме за 15 минути и сервираме.

събота, 26 февруари 2022 г.

Пиле фахитас в еър фрайер

 

Необходими продукти:

2 пилешки гърди без кожа, нарязани на ивици 
1 червена чушка, нарязана на ивици
1 жълта чушка, нарязана на ивици
1 зелена чушка, нарязана на ивици
1 червен лук, нарязан на полумесеци
3 с. л. подправка за фахита
1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

Сипваме зехтина върху пилешкото заедно с подправката за фахита. Разбърквамедобре, като всички парчета трябва да са покрити равномерно с подправката. Добавяме зеленчуците и отново разбъркваме добре.
Загряваме еър фрайера за няколко  минути на 200 градуса. Поставяме всичко в кошница, която леко сме намазали с мазнина. Готвим за 12-15 минути, като  в средата на времето разклатим кошницата.
Сервираме със затоплени тортили.

Бутер банички с пилешко къри

 

Необходими продукти:

1 пакет (275г) охладено бутер тесто 
1 ч.ч. нарязано пилешко месо (1 пилешка гърда)
1 голяма глава лук - нарязан на ситно
1 яйце - разбито
1/4 ч.ч. вода
2 с. л.зехтин
1 с. л. къри на прах
1 ч. л. сол 
1 ч. л. чили на прах

Начин на приготвяне:

Загряваме в тиган зехтина. Добавяме нарязания лук и запържваме до златисто около 2 минути.
Прибавяме нарязаното на хапки пилешко месо, подправките и запържваме всичко за няколко минути.
Добавяме водата, покриваме с капак и оставяме да къкри на бавен огън за 5-7 минути или докато хапките се сготвят. Прехвърляме готовото пиле в чиния и с помощта на вилица го накъсваме. Оставяме на страна.
Взимаме бутер тестото, разстиламе го и го нарязваме на равни квадрати. В единия край на всеки слагаме по лъжица и половина от плънката. Прихлупваме другия край и притискаме добре краищата. Намазваме всички банички с разбитото яйце. Прехвърляме ги в тава и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути.
Време за приготвяне:20 минути
Време за хотвене: 15 минути
Брой порции: 4

сряда, 23 февруари 2022 г.

Сочно бон филе в еър фрайер

Необходими продукти:

800г свинско бон филе (1-2 парчета)
 2 с. л. зехтин
3 с. л. кафява захар
1 с. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. сух копър
1/2 ч.л. сух магданоз
1/2 ч.л. чесън на прах
1 ч. л. италианска подправка
1/4 ч. л. канела
1 1/2 ч. л. сол
1 ч. л. горчица
1 ч. л. лук на прах
1/4 ч. л. смлян черен пипер
1 ч. л. чесън на прах
1/4 ч. л. лют червен кайенски на прах (по избор)

Начин на приготвяне:

Смесваме всички сухи съставки в купа и разбъркваме. С остър нож отстраняваме излишната мазнина и жили от месото ако има. След това намазваме бон филето със зехтина и с ръце разтриваме по цялото месо. Обтриваме добре и със сместа от подправки.
Загряваме еър фрайеръ до 200 градуса. Слагаме свинското филе в кошницата и готвим за 20-22 минути.
Когато е готово, внимателно изваждаме свинското филе върху дъска за рязане и го оставяме да престои 5 минути, преди да го нарежем.
Сервираме с гарнитура по избор.

вторник, 22 февруари 2022 г.

Хрупкави сандвичи в еър фрайер

 

Необходими продукти:

4 филии хляб
4 ч.л. майонеза
8 филийки кашкавал или топене сирене
4 парчета шунка
масло

Начин на приготвяне:

Всяка една филия хляб разрязваме на две. Намазваме частите с малко майонеза. Поставяме на всяка половинка парче кашкавал, а шунка слагаме само на едната. Захлюпваме двете парчета хляб едно върху друго и отвън ги мажем с масло. Слагаме ги върху решетката на фрайеъра и готвим 4-5 минути на 180 градуса. След това ги обръщаме и готвим още 3-4 минути.

понеделник, 21 февруари 2022 г.

Кекс с аромат на лимони и кокос

 

Необходими продукти:

1 ¾ ч.ч. брашно 
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч. л. сол
¾ ч.ч. масло, на стайна температура
1 ч.ч. кристална захар
3 яйца, на стайна температура
1 ч. л. екстракт от ванилия
кората от ½ лимон
1 ч.ч. айрян без сол, на стайна температура
¾ ч.ч.  кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбиваме маслото със захарта до кремообразна и гладка смес, около 3 минути.
Добавяме яйцата едно по едно, като разбъркваме добре след всяко. Прибавяме ванилията и лимоновата кора.
Пресяваме брашното с бакпулвера и солта, и добавяме на 3 пъти, редувайки с айряна на 2 части, като започваме и завършваме с брашно. Добавяме кокоса и разбъркваме.
Изсипваме сместа в правоъгълна формата, застлана с хартия за печене, заглаждаме отгоре и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.
Оставяме кекса да изстине върху решетка.
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 35 минути
Брой порции: 10