събота, 26 февруари 2022 г.

Бутер банички с пилешко къри

 

Необходими продукти:

1 пакет (275г) охладено бутер тесто 
1 ч.ч. нарязано пилешко месо (1 пилешка гърда)
1 голяма глава лук - нарязан на ситно
1 яйце - разбито
1/4 ч.ч. вода
2 с. л.зехтин
1 с. л. къри на прах
1 ч. л. сол 
1 ч. л. чили на прах

Начин на приготвяне:

Загряваме в тиган зехтина. Добавяме нарязания лук и запържваме до златисто около 2 минути.
Прибавяме нарязаното на хапки пилешко месо, подправките и запържваме всичко за няколко минути.
Добавяме водата, покриваме с капак и оставяме да къкри на бавен огън за 5-7 минути или докато хапките се сготвят. Прехвърляме готовото пиле в чиния и с помощта на вилица го накъсваме. Оставяме на страна.
Взимаме бутер тестото, разстиламе го и го нарязваме на равни квадрати. В единия край на всеки слагаме по лъжица и половина от плънката. Прихлупваме другия край и притискаме добре краищата. Намазваме всички банички с разбитото яйце. Прехвърляме ги в тава и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути.
Време за приготвяне:20 минути
Време за хотвене: 15 минути
Брой порции: 4

сряда, 23 февруари 2022 г.

Сочно бон филе в еър фрайер

Необходими продукти:

800г свинско бон филе (1-2 парчета)
 2 с. л. зехтин
3 с. л. кафява захар
1 с. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. сух копър
1/2 ч.л. сух магданоз
1/2 ч.л. чесън на прах
1 ч. л. италианска подправка
1/4 ч. л. канела
1 1/2 ч. л. сол
1 ч. л. горчица
1 ч. л. лук на прах
1/4 ч. л. смлян черен пипер
1 ч. л. чесън на прах
1/4 ч. л. лют червен кайенски на прах (по избор)

Начин на приготвяне:

Смесваме всички сухи съставки в купа и разбъркваме. С остър нож отстраняваме излишната мазнина и жили от месото ако има. След това намазваме бон филето със зехтина и с ръце разтриваме по цялото месо. Обтриваме добре и със сместа от подправки.
Загряваме еър фрайеръ до 200 градуса. Слагаме свинското филе в кошницата и готвим за 20-22 минути.
Когато е готово, внимателно изваждаме свинското филе върху дъска за рязане и го оставяме да престои 5 минути, преди да го нарежем.
Сервираме с гарнитура по избор.

вторник, 22 февруари 2022 г.

Хрупкави сандвичи в еър фрайер

 

Необходими продукти:

4 филии хляб
4 ч.л. майонеза
8 филийки кашкавал или топене сирене
4 парчета шунка
масло

Начин на приготвяне:

Всяка една филия хляб разрязваме на две. Намазваме частите с малко майонеза. Поставяме на всяка половинка парче кашкавал, а шунка слагаме само на едната. Захлюпваме двете парчета хляб едно върху друго и отвън ги мажем с масло. Слагаме ги върху решетката на фрайеъра и готвим 4-5 минути на 180 градуса. След това ги обръщаме и готвим още 3-4 минути.

понеделник, 21 февруари 2022 г.

Кекс с аромат на лимони и кокос

 

Необходими продукти:

1 ¾ ч.ч. брашно 
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч. л. сол
¾ ч.ч. масло, на стайна температура
1 ч.ч. кристална захар
3 яйца, на стайна температура
1 ч. л. екстракт от ванилия
кората от ½ лимон
1 ч.ч. айрян без сол, на стайна температура
¾ ч.ч.  кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбиваме маслото със захарта до кремообразна и гладка смес, около 3 минути.
Добавяме яйцата едно по едно, като разбъркваме добре след всяко. Прибавяме ванилията и лимоновата кора.
Пресяваме брашното с бакпулвера и солта, и добавяме на 3 пъти, редувайки с айряна на 2 части, като започваме и завършваме с брашно. Добавяме кокоса и разбъркваме.
Изсипваме сместа в правоъгълна формата, застлана с хартия за печене, заглаждаме отгоре и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.
Оставяме кекса да изстине върху решетка.
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 35 минути
Брой порции: 10

петък, 18 февруари 2022 г.

Свински медальони със сос Cafe de Paris

 

Необходими продукти:

1 свинско бонфиле (около 600г)
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. масло

за соса:
100г масло на кубчета
1 малка глава лук, много ситно нарязана
1 смляна скилидка чесън
3 аншоа в олио, ситно нарязани
1/2 ч. л. къри на прах
1/4 ч. л. лют червен пипер
1 с. л. горчица 
1/4 ч. л. сол
1 с. л. каперси
2 с. л. див лук, ситно нарязан
2 с. л. естрагон, ситно нарязан
1 с. л. магданоз, ситно нарязан 
2 с. л. листа от прясна мащерка 
1 ч.ч. готварска сметана 
2 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измиваме бон филето, подсушаваме го и отстраняваме излишната мазнина и жили. Нарязваме го на медальони с дебелина 3-4см и леко натискаме с дланта. Подправяме със сол и черен пипер. Загряваме маслото в тиган и готвим медальоните 3-4 минути от всяка страна или до златисто.
За соса слагаме маслото, лука, чесъна, аншоата, кърито на прах, лютия червен пипер, горчицата и солта в малка тенджера. Готвим на умерен огън за около 6 минути, докато лукът омекне и маслото придобие златист цвят.
Добавяме каперсите и билките, след което готвим още една минута. Прибавяме сметаната и лимоновия сок, и загряваме няколко минути, докато се затопли. Не трябва да прекаляваме с бъркането, защото сосът не трябва да е еднороден. Прибавяме месото в соса и готвим, докато стане твърдо на допир - 2-4 минути. Сервираме медальоните поляти със соса и гарнитура по избор.
Време за приготвяне: 20мин
Време за готвене: 10 мин
Брой порции: 4

четвъртък, 17 февруари 2022 г.

Пуешки кюфтенца в еър фрайер

 

Необходими продукти:

450г смляно пуешко месо
1 голямо яйце
1/4 ч.ч. галета
1/4 ч.ч. настърган пармезан
1 с.л. зехтин
1 с. л. сушен магданоз
1 с. л. сос Уорчестър
1 с. л. дижонска горчица
1 ч. л. чесън на прах
1 ч. л. чили на прах
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Смесваме мляното месо с всички подправки и омесваме добре. След това с помощта на лъжица за сладолед оформяме малки кюфтенца. Намазваме кошницата на еър фрайера с олио и подреждаме кюфтенцата на един слой, като оставяме разстояние между тях. Намазваме ги леко отгоре с мазнина и готвим на 200 градуса за 8-9 минути, като ги обръщаме в средата на готвенето.

сряда, 16 февруари 2022 г.

Хот-дог руло в бутер тесто

 

Необходими продукти:

1 пакет прясно бутер тесто
8 кренвирша
3 с. л. горчица
3 резена сирене Едам
3-4 кисели краставички, нарязани на кръгчета
печен лук
1 яйце, разбито

Начин на приготвяне:

Разстиламе бутер тестото и поставяме кренвиршите в средата - четири един до друг, а останалите четири отгоре, отново един до друг. След това ги намазваме с горчица отгоре и върху нея слагаме серенето. Следващият слой е от нарязаните краставички. За финал слагаме хрупкав печен лук. 
Нарязваме стърчащото бутер тесто диагонално от двете страни на еднакво разстояние, така че да се образуват ленти. Сгъваме лентите тесто последователно върху плънката - една от лява, една от дясно, така че да се образува плетеница. В двата края прищипваме тестото добре. Намазваме рулото отгоре с разбитото яйце и поръсваме с още лук. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20 минути.

Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 20 минути
Брой порции: 4