сряда, 11 август 2021 г.

Торта "Роза"

 

Необходими продукти:

За блата:
200г масло
120гзахар
175г шамфъстък, печен
140г брашно с набухвател
1 и 1/2 ч.л. кардамон
1/2 ч.л. бакпулвер
4 яйца
4 с.л. розова вода
1 ч.ч. захарен сироп

За крема:
100г бял шоколад
500г маскарпоне
300г растителна сметана за разбиване
45мл вода
11г желатин
50г пудра захар
1 ч.л. лимонов сок

1 бурканче сладко от рози

Начин на приготвяне:

Смиламе едро шамфъстъка. Смесваме маслото със захарта и разбиваме с миксер, докато стане мек и кремообразен крем. Добавяме яйцата едно по едно и бъркаме отново. Добавяме захарния сироп и докато разбъркваме добавяме розовата вода.
Смесваме брашното с бакпулвера, шамфъстъците и кардамона, и разбъркваме добре. Прибавяме към маслената смес и разбъркваме.
Разделяме тестото на 2 части и изсипваме във форма за печене с диаметър 22см. Печем на 170 градуса за 30 минути, след което охлаждеме върху решетка.

За крема смесваме желатина с водата и го оставете да набъбне, след което го разтопяваме в микровълновата.  Разтопяваме белия шоколад, смесваме го с желатина, разбъркваме добре и оставяме настрани. Смесваме маскарпонето с пудрата захар, добавяме лимоновия сок, шоколадовата смес и разбиваме добре. В друга купа разбиваме сметаната, до меки връхчета, след което смесваме добре с крема с маскарпоне. 

Разрязваме блатовете на две. Редуваме блат, крем и сладко от рози. Покриваме тортата с останалия крем и декорираме с нарязан шам фъстък и изсушени листа от роза. 

сряда, 16 юни 2021 г.

Лимецов бъркан тутманик

 

Необходими продукти:

12 с.л. пълнозърнесто брашно от лимец
9 с.л. олио
1 ч.л. сода за хляб
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
150 г сирене

Начин на приготвяне:

Смесваме всички продукти без сиренето и разбъркваме добре. Добавяме натрошеното сирене и отново разбъркваме, след което изсипваме сместа в намаслена тава. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) до готовност, около 30-40 минути.

Пиле с броколи на тиган

 

Необходими продукти:

2 бр. пилешки гърди
2 средни моркова
1/2 глава броколи
1 к.ч. сметана
1 к.ч. пилешки бульон
1 с.л. соев сос
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на кубчета, овкусяваме го със соевия сос и го оставяме за поне 30 минути. Морковите нарязваме на колелца, а броколито накъсваме на розички. Загряваме олиото и запържваме месото и морковите до златисто. Добавяме бульона и броколито и готвим около 10 минути, след което сипваме сметаната, разбъркваме и след 5 минути ястието е готово. 

вторник, 1 юни 2021 г.

Бързи овесени американски палачинки

 

Необходими продукти:

2 ч.ч. фини овесени ядки
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 голям банан
1/2 ч.л. канела 
1 с.л. мед
1/4 ч.л сол
1 ч.л. ванилов екстракт
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер 
1 голямо яйце

Начин на приготвяне:

Слагаме вбсички съставки в купа и пасираме с пасатор за няколко минути, докато се получи гъста смес. Оставяме сместа за 15-30 минути. Загряваме в тиган няколко капки олио от гроздови симки или масло и с помощта на черпак сипваме малки палачинки. Печем 2-3 минути, обръщаме и печем още толкова. Сервираме с мед, сладко или нещо друго.

четвъртък, 6 май 2021 г.

Торта "Ягодова искра"

 

Необходими продукти:

за блата:
325г брашно
370г захар
3 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
240мл мляко
120мл олио
1 с. л. ванилов екстракт
2 големи яйца
240мл вода

за крема:
60 мл сметана за разбиване - студена
170г пудра захар
500г маскарпоне - студено
2 ч. л. ванилов екстракт

200г сладко от ягоди

за глазурата:
1 лист желатин
няколко капки червена боя
1 с.л. ванилов екстракт
1 ч.л. какао

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта в купа и разбъркваме.  В друга купа разбъркваме с тел млякото, олиото, екстракта от ванилия и яйцата. Добавяме мокрите съставки към сухите и бъркаме с миксер, докато се смесят добре. Бавно добавяме водата към тестото и разбъркваме на ниска скорост, докато всичко се комбинира добре. 
 Разделяме сместа на 3 равни части. Всяка от тях изсипваме в застлана с хартия за печене форма с диаметър 26см и печем 24-28 минути, или докато клечка за зъби излезе суха.
 Вадим блатоветее от фурната и оставяме да се охладят за 2-3 минути, след което ги изваждаме от формата върху решетка. 
 За крема смесваме сметаната (отделяме 2 с.л.), екстракта от ванилия и пудрата захар, и разбиваме с миксера на висока скорост, докато се образуват меки върхове. Добавяме сиренето маскарпоне към разбитата сметана и разбиваме, докато се образуват твърди върхове. Прибираме крема в хладилника. 
За сглобяване на тортата взимаме първия блат. С помощта на пош правим борд по края му и вътре разпределяме половината от ягодовото сладко. Върху него слагаме от крема, толкова, че да изравним с борда. Слагаме втория блат и повтаряме същата процедура. Слагаме последния блат, след което изглаждаме крема отстрани на тортата. 
Останалия крем оцветяваме с боята. Накисваме листа желатин в студена вода за 10 минути, след което го разтваряме в 2 с.л. загрята сметана. Прибавяме го към крема и разбъркваме с миксер. Оставяме в гладилника за 30-60 минути, след което измазваме тортата.
Смесваме какаото и есенцията и с помощта на четка напръскваме тортата. декорираме по избор.



четвъртък, 1 април 2021 г.

Лимецов кекс с лешници

 

Необходими продукти:

300 г брашно от лимец
2 ч. л. бакпулвер
200 г сурови смлени лешници
50 мл прясно мляко
6 яйца
1 с. л. ванилова захар
2 щипки сол
250 г меко масло
270 г захар
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разделяме белтъците от жълтъците. В купа разбъркваме маслото с 200 г от захарта, ваниловата захар и солта, докато стане пенливо. След това постепенно добавете жълтъците. Всичко се разбива отново добре. 
Смесваме брашното с бакпулвера и пресяваме. Добавяме маслената смес и разбъркваме с лъжица. След това прибавяме смлените лешници и млякото, които също разбъркваме с лъжица.
Разбиваме белтъците с щипка сол и останалата захар до твърдост, след което ги прибавяме към останалато смес и внимателно разбъркваме. 
Изсипваме във форма за кекс и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Когато е готов, изваждаме от фурната и оставяме да се охлади във формата за 15 минути, след което обръщаме върху решетка и оставяме да се охлади напълно. Поръсваме с пудра захар.

събота, 27 март 2021 г.

Картофи с пушена наденица на фурна

 

Необходими продукти:

1 парче пушена наденица
1 голяма глава лук
5 големи картофа
2 с.л. зехтин
1/4 ч.л. сол
черен пипер - на вкус
1 ч.л. червен пипер 
1/2 ч.л. сушена мащерка 
настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

Обелваме наденицата и я нарязваме на кръгчета. Почистваме лука и го нарязваме на полумесеци, а картофите на кубчета. Слагаме ги в купа, заедно с лука и наденицата, овкусяваме ги със зехтина, солта, мащерката, черния и червен пипер, след което разбъркваме добре. Изсипваме всичко в намазнена тава и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 45 минути, като на всеки 15 минути разбъркваме. Когато картофите са готови, поръсваме с кашкавала и връщаме във фурната за няколко минути, докато се разтопи. Сервираме яденето топло.