сряда, 24 февруари 2021 г.

Меки овесени бисквити с червено френско грозде

 

Необходими продукти:

200г брашно 
150г фини овесени ядки
1 ч.л. сол 
1/2 ч.л. сода за хляб 
3/4 ч.л. бакпулвер 
170г меко масло 
130г  захар 
1 банан
1 яйце 
1 ванилия 
100г червено френско грозде 

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното, овесените ядки, солта, содата и бакпулвера. В друга купа разбъркваме с миксер маслото и захарта до пухкав крем. След това добавяме намачкания банан, яйцето и ванилията, и отново разбъркваме. Прибавяме сухите съставки и бъркаме с лъжица до хомогенна смес, след което слагаме и гроздето, като внимаваме при разбъркването да не го смачкаме. Върху хартия за печене, слагаме по 1 супена лъжица от сместа и леко притискаме отгоре. Бисквитите печем в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 13-15 минути. Когато са готови, изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.

Сладкиш с крем от шам фъстък

 

Необходими продукти:

250г брашно
100г захар
70г масло
1 яйце
1 ч. л. бакпулвер 
1 ванилия
30 мл прясно мляко
200г крем от шам фъстък
пудра захар за украса

Начин на приготвяне:

Разтапяме маслото. Смесваме брашното, захарта, бакпулвара, ванилията и разбъркваме. Добавяме млякото, яйцето и маслото, и замесваме меко тесто. Разточваме го върху хартия за печене, като се стремим да оформим правоъгълник с дебелина 3мм. Отгоре намазваме с крема от шам фъстък, като от страни оставяме по 1см. Сгъваме на две по дългата страна и притискаме добре по краищата. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса (горен и долен реотан) за около 15-20 минути. Изваждаме сладкиша и оставяме да се охлади, след което поръсваме с пудра захар.

сряда, 17 февруари 2021 г.

Бутер охлювчета с шунка и гъби

 

Необходими продукти:

3 с. л. зехтин
1 глава лук
200г гъби
150г шунка
1 с. л. майонеза
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
1 скилидка чесън
1/2 ч.ч. кашкавал
1-1 1/2 чаша моцарела
1 пакет прясно бутер тесто
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Нарязваме гъбите и лука. Загряваме зехтина на средно силен огън и задушете лука, докато стане прозрачен. Добавяме гъбите и ги разбъркваме, докато се сготвят. Прибавяме шунката, майонезата, солта, черения пипер, чесъна и кашкавала. Разбъркваме добре. Разпределяме плънката върху разтланото тесто. Поръсваме отгоре моцарелата и навиваме плътно на руло, започвайки от по-дългата страна. Отгоре намазваме с разбито яйце.
Нарязваме рулото на шайби с големина около 2см и подреждаме в тава, застлана с хартия за печене. Печем на 180 градуса за около 30-40 минути или до златисто.

вторник, 2 февруари 2021 г.

Рогчета с масло

 

Необходими продукти:

1/2 пакетче суха мая
1 с.л. захар
600г брашно
2 яйца
100 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
80 мл олио
150г меко масло

ще трябва още:
сирене за плънката
1 белтък за намазване

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята, заедно със захарта в хладка вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим кладенче и сипваме всички съставки. Замесваме меко тесто и оставяме да почива на топло за 30 минути.
Разделяме тестото на топки с голимина на топче на тенис, от които оформяме с ръце елипси. В единия край слагаме натрошено сирене, завиване на руло и разточваме с ръце до образуване на тънко рогче. Подреждаме ги в тава, намазваме с разбит белтък и печем на 200 градуса за 12-15 минути.

сряда, 27 януари 2021 г.

Леща с пушена наденица

Необходими продукти:

1  пушена наденица
1 с. л. зехтин 
1 глава лук, нарязан на ситно
2 моркова, нарязани на ситно
1 стрък целина, нарязан на ситно
2 ч. л. сушен босилек
2 ч. л. риган
щипка червен пипер
1 дафинов лист
4 скилидки чесън, смачкани
2 ч.ч. леща
1 консерва домати
6 ч.ч. пилешки бульон 
1 к.ч. прясно настърган пармезан
лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

Загряваме тиган на средно силен огън. Добавяме наденицата и готвим, като разбъркваме от време на време, докато хубаво покафенее. Изваждаме я и оставяме настрана.
Намаляме котлона до умерено и добавяме зехтина, лука, целината и морковите. Готвим, като разбъркваме от време на време, докато лукът омекне - около пет минути. Прибавяме босилека, ригана и червения пипер, а след минута и чесъна.
Добавяме лещата, нарязаните домати, пилешкия бульон и дафиновия лист, като разбъркваме добре, за да се смесят. Оставяме да заври, след това намаляме огъня и оставяме да къкри, докато лещата омекне - около един час.
Когато е готова, подправяме на вкус със сол и черен пипер. Добавяме пармезана и наденицата, заедно със сока от лимон и разбъркваме. Сервираме с допълнително настърган пармезан.

петък, 22 януари 2021 г.

Кростата с амарети и шоколадов крем

 

Необходими продукти:

за тестото:
280г брашно 
1 яйце 
140г масло, на стайна температура
110г захар
щипка бакпулвер
20г амарети

за крема:
2 яйца
130г захар
500 мл прясно мляко
60г царевично нишесте
30г млечен шоколад
30г черен шоколад
1 ванилия

Ще трябват още и 25-30 амарети, ликьор амарето и пудра захар

Начин на приготвяне:

За тестото първо смиламе амаретите с чопър. Смесваме брашното, маслото, яйцето, захарта и бакпулвера. Добавяме смлените амарети и замесваме меко тесто. Увиваме го в стреч фолио и го прибераме в хладилника за един час.
За крема загряваме млякото в тенджера заедно с ванилията. Отделно в купа разбиваме яйцата със захарта, след което към тях добавяме и нишестето. Бавно наливаме млякото към яйчната смес и връщаме на котлона, като готвим разбрквайки на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Добавяме двата нарязани шоколада, разбъркваме, за да се разтопят, след това сваляме от огъня, покриваме с прозрачно фолио и оставяме да се охлади.
Взимаме 2/3 от тестото и го разточваме върху леко набрашнен плот, с дебелина 4-5 мм. Слагаме в набрашнена тава (24см диаметър),надупчваме с вилица, след което изсипваме крема и го заравняваме. Отгоре подреждаме леко напоените с ликьора амарети по цялата повърхност на крема. Покриваме с останалото тесто, като то е по-тънко разточено. Запечатваме добре краищата с пръсти, след което отстраняваме излишното тесто.
Печем на 170 ° C за около 30 минути, а след това още 10 минути само отдолу. Изваждаме сладкиша от фурната, оставяме да се охлади напълно и поръсваме с пудра захар.

сряда, 20 януари 2021 г.

Макарони с броколи и крема сирене

 

Необходими продукти:

200г макарони
розичките от 1 глава броколи(500гр), сварено или приготвено на пара и нарязани
3 1/2 с.л. масло
3 1/2 с.л. брашно
1 скилидка чесън, ситно нарязана
2 ч.ч. прясно мляко
100г крема сирене
150г настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. горчиица по избор

Начин на приготвяне:

Сваряваме макароните според опаковката и ги отцеждаме. Докато те се готвят, разтапяме маслото в тенджера на умерен огън. Добавяме маслото и чесъна, и готвим около 2 минути, като постоянно разбъркваме. Бавно започваме бъркайки да наливаме млякото. Ако сосът е прекалено гъст може да добавим и малко от водата на макароните. Прибавяме крема сиренето и по желание горчица. След това слагаме и настъргания кашкавал, макароните и броколито. Разбъркваме и подправяме със сол и пипер. Сервираме топло.