петък, 2 септември 2022 г.

Супа от печени домати

 

Необходими продукти:

1,5 кг чери домати, нарязани наполовина
1 глава чесън, разделена на скилидки, но без да е махната люспата
¼ ч.ч. + 1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
1 ч. л. сух босилек
½ ч. л. сушен риган
2 с. л. балсамов оцет
1 литър зеленчуков бульон
1 стрък прясна мащерка
¼ ч.ч. готварска сметана
¼ ч.ч. пресен босилек

Начин на приготвяне:

Застиламе тава с хартия за печене и отгоре разпределяме нарязаните домати и скилидките чесън.
Поливаме ги със зехтина и с ръце внимателно разбъркваме. Поръсваме със сол и черен пипер, и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час, докато доматите омекнат и започнат да се карамелизират по краищата.
Междувременно загряваме 1 супена лъжица зехтин в тенджера. Добавяме лука и запържваме докато омекне, като разбърквате от време на време, 6-7 минути. Поръсваме със сух босилек и риган и запържваме за още 1-2 минути.
Добавяме балсамовия оцет и готвим, докато спре да бълбука и се намали наполовина. Добавяме бульона и прясната мащерка в тенджерата, увеличаваме котлона до висока степен и оставяме течността да заври. Намаляме топлината до средно ниска и оставяме да къкри 10-15 минути, след което изключваме котлона. 
Изваждаме печените скилидки чесън от тавата и ги оставяме ги да се охладят.
Изваждаме снопчето мащерка от тенджерата и изронваме листенцата в бульона. Добавяме запечените домати към сместа. Изцеждаме изпечения чесън и го добавяме към супата.
Прибавяме сметаната и пресния босилек, след което пасираме до гладкост. Добавяме още бульон, ако е необходимо, за да постигнем желаната консистенция.
Сервираме супата веднага, гарнирана с пресен босилек

петък, 19 август 2022 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и нутела

 
Необходими продукти:

120г обикновени бисквити
250г маскарпоне
200г течна сметана
2 с. л. ванилова пудра захар
студено прясно мляко за потапяне на бисквитите
2 с. л. кондензирано мляко
нутела на вкус
горчиво какао на прах за поръсване

Начин на приготвяне:

За да приготвим крема, разбиваме сметаната и добавяме пудрата захар. Смесваме маскарпонето и кондензираното мляко в отделна купа, разбъркваме добре, за да стане хомогенен крем. Добавяме сметаната към маскарпонето и разбъркваме добре сместа. Готовия крем оставяме в хладилника за поне половин час.
Разпределяме броя на бисквитите, така че да се получат три реда. Сглобяваме тортата, като слагаме малко от крема на дъното на тавичката и отгоре нареждаме част от бисквитите, които първо сме потопили за кратко в млякото. Отгоре намазваме с нутела, а върху нея слагаме от крема с маскарпоне. Така нареждаме още 2 реда. Завършваме, като измажем последния ред с малко крем и поръсим с какао. Прибираме в хладилника за поне 12 часа преди да сервираме.


понеделник, 8 август 2022 г.

Кокосови барчета без печене

 

Необходими продукти:

250г бисквити с масло
50г кокосови стърготини
80г масло
150г подсладено кондензирано мляко
1 ч.л. екстракт от ванилия
200-250г млечен шоколад
1 с. л. кокосово масло
кокосови стърготини за декорация

Начин на приготвяне:

Смиламе бисквитите в кухненски робот, докато заприличат на галета. Изсипваме ги в средно голяма купа, добавяме кокоса и оставяме настрана.
Разтапяме маслото, добавяме подсладеното кондензирано мляко и ваниловия екстракт, и разбъркваме. Тази маслената смес прибавяме към бисквитените трохи и разбъркваме, докато заприлича на мокър пясък.
Разпределяме равномерно сместа в правоъгълна  форма с размери приблизително 18см/28см и добре притискаме надолу. Поставяме тавата в хладилник.
Междувременно разтапяме кокосовото масло и шоколада заедно в микровълнова фурна или на водна баня. Когато е готов, изваждаме тавата от хладилника и заливаме с шоколада. Оставяме да стегне за кратко и поръсваме с кокосови стърготини.
Поднасяме десерта охладен и нарязан на малки правоъгълни парчета.

четвъртък, 4 август 2022 г.

Соленки с тиквички и Чедър

 

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. обелени и настъргани тиквички  
1/2 ч. л. сол
2 ч.ч. брашно  
2 ч. л. бакпулвер  
1/2 ч. л. сода бикарбонат
150г масло, нарязано кубчета
1 ч.ч. настърган Чедър  
1 с. л. наситнен пресен магданоз
1 с. л. нарязан пресен див лук  
3/4 чаша айрян


Начин на приготвяне:

Смесваме заедно настърганите тиквички и солта и оставяме настрана. Разбъркваме брашното, бакпулвера и содата.   Добавяме маслото и разбъркваме добре. Прибавяме  Чедъра и подправките, и отново разбъркваме.  Накрая наливаме айряна  и разбъркваме, докато се получи тестото без бучки. Изцеждаме  тиквичките от водата и ги  добавяме към тестото. Разбъркваме го и оформяме около 12 топки.  Подреждаме ги в тава, застлана с хартия за печене и печем в предварително загрята на 220 градуса  за 15 минути.

сряда, 20 юли 2022 г.

Шарен чийзкейк

 

Необходими продукти:

за бисквитената основа:
100 г сухи бисквити
100 г сухи какаови бисквити
80 г масло

за пълнежа:
100г черен шоколад
200г гръцки йогурт
200г крема сирене
100г маскарпоне
4 яйца
120г захар


Начин на приготвяне:

Смиламе двата вида бисквити с чопър. Разтапяме маслото и го смесваме с бисквитите. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в тавичка, с махащи се страни и диаметър 24см, чието дъно сме застлали с хартия за печене. Притискаме добре и слагаме в хладилника.
Пълнежа приготвяме като разбием захарта с яйцата. След това добавяме на малки части йогурта, крема сиренето и маскарпонето, като постоянно разбъркваме. Получената смес разделяме на две части. Разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова. Оставяме го да се охлади, но да е все още течен и го добавяме към едната част от креме, след което рабъркваме. Изваждаме бисквитения блат от хладилника и изсипваме смесите вътре, редувайки бял и кафяв крем.
Печем чийзкейка в предварително загрята на  170 градуса фурна (без вентилатор) за около 45 минути, след което отваряме фурната и оставяме вътре за още половин час. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади, след което го прибираме в хладилника за около 2-3 часа.
Внимателно махаме хартията за печене и сервираме.

четвъртък, 14 юли 2022 г.

Чийзбургер ньоки

 
Необходими продукти:

1 с. л. масло
1 пакет (400г)  картофени ньоки
220 г телешка кайма
1 ч. л. сол
1 ч. л.черен пипер
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. горчица 
1 глава лук,  нарязана на кубчета
3–4 скилидки чесън, смлени
280г домати на кубчета или смляни домати
1 ч.ч. телешки бульон (или вода)
1/4 ч.ч. готварска сметана
1 ч.ч. настъргано сирене чедър

Начин на приготвяне:

Разтапяме маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавяме ньоки на един слой и готвим от едната страна за 2-3 минути, докато покафенеят и се запекат. Разклащаме тигана, за да рабъркат ньоките и продължаваме да готвим още 2-3 минути, като разбъркваме от време на време, докато двете страни се изпекат. Изваждаме ги в чиния и оставяме настрана.
Увеличаваме котлона на висока степен и връщаме тигана на котлона. Добавяме каймата и подправяме със сол, черен пипер, кимион, червен пипер и горчица. Прибавяме лука и чесъна и готвим, като разбъркваме от време на време, докато каймата покафенее и лукът стане златист. 
Добавяме доматите, бульона и ньоките обратно в тигана. Разбъркваме, за да се смесят. Оставяме да заври, след това покривамае, намаляме топлината до средно ниска и оставяме да къкри за 5 минути, докато ньоките омекнат и течността се абсорбира.
Добавяме сметаната и 1/2 чаша чедър, и разбъркваме. Отгоре поръсваме с останалото сирене. Слагаме капак на тигана и готвим така за няколко минути, докато сиренето се разтопи. Сервираме чийзбургер ньоките топли.

вторник, 5 юли 2022 г.

Охлювчета с шунка и крема сирене

 

Необходими продукти:

1 опаковка прясно бутер тесто
200г крема сирене
1 с. л. дижонска горчица
5 резена шунка, нарязани на кубчета 
100г  настърган чедър
1/4 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:

Смесваме крема сиренето, дижонската горчица, нарязаните на кубчета шунка, настъргания чедър и черения пипер, и разбъркваме добре.
Разгъваме бутер тестото и разпределяме равномерно сместа от крема сирене отгоре, оставяйки по 1см от двата дълги края не намазано.
Започвайки от дългия край, навиваме бутер тестото стегнато. Увиваме рулото в стреч фолио и го смагаме в хладилник за 15-30 минути.
Загряваме фурната до 170 градуса. 
Нарязваме рулото от бутер тестото на филийки с дебелина около 1см. Подреждаме охлювчетата върху тава, застлана с хартия за печене.
Печем до златисто кафяво за около 20-25 минути. Оставяме леко да се охлади и сервираме топли.