петък, 17 юни 2022 г.

Торта с варен крем Патисери и малини

 

Необходими продукти:

За блата:
6 яйца (размер М), на стайна температура
200 гр. захар
120 гр. брашно
120 гр. царевично нишесте
2 с.л. вода

За крем Патисери:
500 мл мляко
5 жълтъка
80 гр.захар
50 гр. царевично нишесте
30 мл лимонов сок
200 гр. бита сметана

За сиропа за напояване:
около 125 мл вода
сок от ½ лимон

За слоя с малини:
300 гр. малини, замразени
30 гр. царевично нишесте
2 с. л. захар

За шоколадовия маслен крем:
100 гр. масло
80 гр. бял шоколад

За украсата:
около 150г бял шоколад


Начин на приготвяне:

Изсипваме малините в купа и ги оставяме да се размразят.
През това време приготвяме крема Патисери. Слагаме млякото в тенджера и го оставяме да заври. След това махаме от котлона и оставяме настрана.
Разбиваме жълтъците със захарта до кремообразна смес. Без да спираме бъркането, добавяме нишестето. Наливаме бавно горещото мляко в яйчената смес, като разбъркваме с бъркалка. Жълтъците трябва бавно да свикнат с топлината. 
Получената смес слагамев тенджера и готвим на среден огън при непрекъснато бъркане, докато се образува гъст пудинг. Махаме от котлона, и разбърквайки с бъркалка добавяме лимоновия сок. Веднага покриваме повърхността на пудинга със стреч фолио, за да не се образува коричка. Оставяме да изстине и след това поставяме в хладилника за няколко часа или за една нощ.
Междувременно приготвяме блатовете. Смесваме брашното с царевично нишесте в купа.
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на твърд сняг, след което продължавайки да разбиваме бавно, добавяме захарта. Постепенно разбъркваме и жълтъците.
Следва бавно да добавим брашнената смес и водата.
Застиламе дъното на форма за торта с диаметър 26 см с хартия за печене. Изсипваме тестото, заглаждаме и печем веднага в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса (горен и долен реотан), за около 30 минути до златисто.
Изваждаме пандишпановия блат от фурната и го обръщаме върху покрита с хартия за печене работна повърхност (за да остане равна повърхността). Оставаме да изстине напълно, след което, разрязваме на 3 равни части.
За сиропа смесваме заедно съставките.
За малиновия слой отделяме сока от размразените малини и разбъркваме с царевичното нишесте и захарта до гладкост. Слагаме малините да заврят. Добавяме сместа от сока, оставяме да заври и готвим около 1 минута,разбърквайки. Слагаме първия блат върху поставка за торта и го навлажняваме с ⅓ от сиропа с лимон. След това намзваме с леко изстиналата малинова смес и прибираме в хладилника за кратко.
Разбиваме сметаната до твърди връхчета. Изваждаме варения крем от хладилника и разбъркваме със сметаната. Разпределяме ⅓ от крема върху малиновия слой. Поставяме втория блат отгоре и поръсваме с 1/2 от останалия сироп. Намазваме с 1/2 от останалия крем. След това слагаме отгоре последния блат, поръсваме с останалия сироп и намазваме с останалия крем.
Слагаме тортата в хладилника за няколко часа.
Междувременно приготвяме украсата от бял шоколад, като го разтопим и с чаена лъжичка оформим лентичките върху хартия за печене. След това ги слагаме в хладимник да стегнат.
За шоколадовия маслен крем, разтапяме шоколада, оставяме го малко да изстине и прибавяме мекото масло. Разбъркваме добре, оставяме да изстине напълно и  намазваме ръба на тортата с него. Залепваме шоколадовите лентички отстрани и настъргваме бял шоколад отгоре.

понеделник, 6 юни 2022 г.

Крем супа от сладки картофи и червени чушки

Необходими продукти:

2 сладки картофа (около 500 г), обелени и нарязани на филийки с дебелина около 2см
1/2 глава лук 
400г червени чушки, нарязани на четвъртинки 
2 с.ч. зехтин
600 мл зеленчуков бульон
100г заквасена сметана
няколко стръка мащерка

Начин на приготвяне:

Разпределяме чушките, лука и сладкия картоф върху тава, застлана с хартия за печене.. Поливаме ги със зехтина и поръсваме с малко сол. Печем в оредварително загрята на 200 градуса  фурна за 30 минути. След това ги вадим, оставяме да изстинат и обелваме чушките. 
Пасираме зеленчуците, заено с малка част от бульона и мащерката. Когато стане гладка смес, добавяме останалата част от бульона и разбъркваме докато се смесят добре.
Загряваме супата в тенджера на котлона, и когато се стопли, вземаме около половин чаша от нея, добавяме сметаната и разбъркваме енергично, докато се смеси. Връщаме обратно към супата и разбъркваме добре. Подправяме на вкус и сервираме.

петък, 3 юни 2022 г.

Обърнат сладкиш с карамелизиани банани

Необходими продукти:

за тестото:
110 г масло, на стайна температура
2 яйца
150 гр кафява захар
140 гр брашно
½ ч. л. бакпулвер
40 гр  кокос
80 гр мляко

за карамела:
80 гр масло
80 гр захар

4-5 големи банана


Начин на приготвяне:

Първо приготвяме карамела като разтапяме захарта в тенджера и загряваме, докато придобие наситен кехлибарен цвят. Добавямете маслото и бъркаме енергично, докато заври и карамелът стане хомогенен. Изсипваме го в застлана с хартия форма с размери приблизително 18х18см. Отгоре подреждаме нарязаните на филийки по дължина банани.
Докато карамелът се приготвя разбиваме маслото със захарта, добавяме яйцата и разбъркваме до получаване на бял пухкав крем. Добавяме пресятото брашно, бакпулвера и кокосовите стърготини. Отново разбъркваме, наливаме млякото и пак разбъркваме.
Готовото тестото разпределяме върху бананите, като заравняваме отгоре с лъжица. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.
След като сладкиша е готов го оставяме да изстина във формата за 5-8 минути, след което го обръщаме върху голяма чиния. Отстраняваме хартията, и когато се охлади напълно, нарязваме на парчета.

петък, 27 май 2022 г.

Пухкав домашен хляб в хлебопекарна

 

Необходими продукти:

130мл вода
130мл мляко
100мл олио
1 с.л. сол
460г брашно
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая

Начин на приготвяне:

Смесваме водата и млякото, и затопляме леко. Изсипваме ги в контейнера на хлебопекарната и прибавяме олиото и солта. След това добавяме брашното, маята и захарта. Включваме хлебопекарната и настройваме време за печене 3 часа и светла кора. Когато хлябът е готов, веднага го вадим от хлебопекарната и оставяме да изстине.

Рецептата е взаимствана от http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/

четвъртък, 26 май 2022 г.

Чийзкейк Бостънски крем пай

 

Необходими продукти:

за блата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч.л сол
1/2 ч.ч. масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч. л. ванилия
3/4 ч.ч. мляко

 за чийзкейк слоя:
3 опаковки (по 200г) крема сирене, на стайна температура
3/4 ч.ч. захар
1 ч. л. ванилия
3 яйца
1 ч.ч. заквасена сметана

за шоколадовата заливка:
3/4 ч.ч. животинска сметана за разбиване
200г  шоколад
2 с. л. масло, на стайна температура

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното, бакпулвера и солта.
Разбиваме маслото и захарта до пухкав крем. Добавяме яйцето и ванилията, и продължаваме да бъркаме до гладкост.
Прибавяме брашнената смес и млякото в редуващи се количества, като започваме и завършваме с брашно. Разбъркваме, докато се смесят добре.
Изсипваме сместа във форма за торта (д=25см) и печем в предварително загрята на 175 градуса фурна за 25 минути, докато средата се стегне..
През това време приготвяме чийзкейк слоя като в купа разбиваме заедно крема сиренето, захарта и ванилията на средна скорост до гладкост.
Отделно разбиваме яйцата с вилица в малка купа, след което ги добавяме към сместа от крема сирене. Разбъркваме на ниска степен, докато се смесят. Накрая добавяме заквасената сметана и отново разбъркваме.
Изваждаме блата от фурната и намаляваме температурата до 160 градуса. Изсипваме сместа с крема сирене върху блата във формата, и разпределяме равномерно. Печем 45-50 минути, докато външните ръбове изглеждат стегнати при леко разклащане. Охлаждаме във формата върху решетка за 15 минути. Разхлабваме формата, махаме ринга и оставяме сладкиша да изстине напълно (поне 4 часа).
За глазурата загряваме сметаната в малка тенджера, докато почти заври. Махаме от котлона и разбъркваме начупения шоколад вътре, докато се разтопи. Добавяме маслото и бъркаме до гладкост. Охлаждаме за 15 минути и след това разпределете върху вече охладения чийзкейк. Оставяме в хладилника за около час, след което може да сервираме.


понеделник, 16 май 2022 г.

Соленки с овесени ядки

 
Необходими продукти:

150г овесени ядки
125г брашно
70мл олио
2 яйца
150г сирене
70г извара
40г заквасена сметана
120г кашкавал
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л.сол

Начин на приготвяне:

Смесваме всички продукти в купа и замесваме тесто. Оставяме го да престои 20 минути. Застиламе тава с хартия за печене. Взимаме от тестото, оформяме топка, леко притискаме и слагаме в тавата. Това правим с цялото тесто. Получават се около 16 соленки. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути или до златисто.

сряда, 11 май 2022 г.

Великденска торта

Необходими продукти:

за  блатовете:
125г масло на стайна температура
300г захар
2 яйца
250мл олио
250мл прясно мляко
1 ч.л. оцет
1 ванилия
370г брашно
10г натурално какао
5г сода

за крема:
400г крема сирене на стайна температура
100г бял шоколад
125г масло на стайна температура
100г пудра захар
500г маскарпоне


Начин на приготвяне:

В купа смесваме брашното, какаото и содата, и разбъркваме. Смесваме прясното мляко и оцета, разбъркваме и оставяме настрани. С миксер разбиваме маслото и захарта до хомогенна смес. Добавяме яйцата едно по едно, като след всяко разбъркваме. Наливаме олиото на два пъти, като отново разбъркваме след всеки път. Прибавяме млякото и ванилията, и разбъркваме. Накрая прибавяме сухите съставки и отново следва разбъркване, докато се получи гладка смес. Разделяме сместа на 3 равни части, и изпичаме във форми с диаметър 20см в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Проверяваме с клечка дали са готови, изваждаме от фурната и ги оставяме напълно да се охладят. За да изравним блатовете, изрязваме получените при печене върхове, които след това може да използваме за декорация.
За крема разтапяме шоколада на водна баня. Разбиваме крема сиренето и маслото с миксер, докато се получи пухкав крем. Прибавяме шоколада и отново разбиваме. Сипваме захарта и накрая маскарпонето. Разбъркваме и ако не е достатъчно сладко може да добавим още захар. Ако крема се втечни го слагаме в хладилника за около час.
Сглобяваме тортата, като редуваме блат-крем, блат-крем, блат и измазваме цялата торта с крема. Декорираме по избор.