вторник, 15 март 2022 г.

Пилешко със спанак, бекон и сушени домати в сметанов сос

 

Необходими продукти:

450г пилешко филе
4 ч.ч. спанак, измит и подсушен
80г пушен бекон, нарязан
3-4 с. л. сушени домати, нарязани на филийки
1 ч.ч. готварска сметана
50г  пармезан, настърган
1 ч. л. пушен червен пипер
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло
сол и черен пипер на вкус
½ ч.ч. пилешки бульон 

Начин на приготвяне:

Нарязваме бекона на малки парченца и го в запържваме в тиган без олио, докато стане леко хрупкав. Оставяме го настрани.
Овкусяваме пилешкото със сол, черен пипер и пушен червен пипер. Загряваме зехтина в голям тиган заедно с маслото. Слагаме пилето и готвим за 3 минути на силен огън от всяка страни до златисто кафяво. Изваждаме го от тигана и оставяме настрани.
В същия тиган слагаме спанака и сушените домати. Веднага след като спанакът се свие, сипваме пилешкия бульон. Оставяме да заври и след това добавяме сметаната. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. Връщаме пилето в тигана и оставяме да къкри за няколко минути, докато гърдите се сготвят напълно. Накрая прибавяме пармезана и разбъркваме, докато се разтопи.
Сервираме ястието горещо, поръсено с хрупкав бекон.

петък, 11 март 2022 г.

Крем супа от тиквички за 30 минути

Необходими продукти:

1 с. л. зехтин 
2 големи тиквички, нарязани на малки парченца
1 голяма глава лук, нарязана на средно
3 скилидки чесън, смачкани
3 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
1/2 ч. л. сол 
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч. л. сушена мащерка
1 ч.ч. заквасена или готварска сметана

Начин на приготвяне:

Загряваме зехтина в тенджера. Добавяме лука и чесъна, и готвим за около 2 минути. Когато започнат да омекват, добавяме тиквичките и разбъркваме за минута. Овкусяваме със солта, черния пипер, мащерката и наливаме бульона. След като заври, намаляме котлона и оставяме да къкри 15 минути. Сваляме от огъня и пасираме до гладкост.
Добавяме заквасената сметана и разбъркваме, за да се смеси добре. Добавяме още сол, ако е необходимо и сервираме.

Сладкиш с клементини и бадеми

 

Необходими продукти:

около 200г  клементини, обелени
4 големи яйца
кората от 1 голям лимон
160 г пудра захар
100 мл зехтин
175 г смлени бадеми
2 ч. л. бакпулвер

За сиропа:
15 г пудра захар
сокът от 1 лимон

За сервиране (по избор):
250 мл бита сметана
пудра захар

Начин на приготвяне:

Слагаме целите клементини в тенджера и ги заливаме с вода, така че да ги покрие. Оставяме да заври и след това да къкри 20-30 минути, докато клементините омекнат. Изваждаме ги и оставяме настрана, докато се охладят. След това разрязваме плодовете наполовина и ако има семки ги отстраняваме внимателно. Поставяме парченцата в кухненски робот и пасираме.
  За тестото разбиваме яйцата, лимоновата кора и пудрата захар в купа. Добавяме зехтина и разбъркваме, докато се  комбинират добре съставките. Прибавяме пастата от клементини, разбъркваме, след което добавяме смлените бадеми и бакпулвера. Отново разбъркваме всичко добре.

Изсипваме сместа във форма с диаметър 20см, застлана с хартия за печене.. Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна (с вентилатор) за около 50 минути (проверяваме с клечка). Сладкишът трябва да е леко свит отстрани и да е еластичен на допир. Оставяме го да изстине във формата върху решетка.

През това време приготвяме сиропа. Загряваме захарта и лимоновия сок в малка тенджера, докато захарта се разтвори. Правим много малки дупчици по целия сладкиш и поливаме с лимоновия сироп. Оставяме сладкиша да изстине напълно във формата, след което го обръщаме в чиния за сервиране. Поръсваме с пудра захар и сервираме с бита сметана.

Морковени слепени бисквити

Необходими продукти:

220г масло, меко
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. кристална бяла захар
2 големи яйца
1 ч. л. ванилия
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч. л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. сол
1 1/2 ч.ч. ситно настъргани моркови
1 ч.ч. кокосови стърготини
1 ч.ч. стафиди

За крема:
200г крема сирене, меко
8 с. л. масло, меко
1 ч. л. ванилия
2 1/3 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

С помощта на миксер разбиваме маслото, кафявата захар и кристалната бяла захарта, докато стане пухкав крем. След това добавяме яйцата и ванилията, и разбъркваме, докато се смесят добре. Прибавяме брашното, овесените ядки, содата за хляб, бакпулвера, канелата и солта, и отново разбъркваме, докато всичко се смеси дбре. Накрая слагаме морковите, кокоса и стафидите и отново следва разбъркване. 
В зависимост от това, колко големи искаме да се получат бисквитите, използваме супена (за по-големи) или чаена (за по-малки) лъжица. С нейна помощ или с навлажнени ръца взимаме от сместа и слагаме в тава, застлана с хартия за печене. Бисквитите трябва да са на разстояние една от друга, защото ще увеличат обема си. 
Печем ги в предварително загрята на 170 градуса фурна (с вентилатор) за 9-10 минути, само докато краищата започнат да покафеняват.
Готовите бисквитки оставяме да изстинат върху листа за печене за 5 минути, след което ги преместваме на решетка, за да изстинат напълно.
През това време разбиваме крема сиренето, маслото и ванилията до гладкост. Добавяме бавно пудрата захар, като разбиваме след всяко добавяне, докато сместа стане гладка. С получения крем слепваме изстиналите бисквити.
Оставяме за 1-2 часа преди сервиране.

понеделник, 7 март 2022 г.

Талиатели с доматен сос и маслини

 

Необходими продукти:

1 опаковка (300г) пресни талиатели

за соса:
100г  цели черни маслини без костилки
1 морков, смлян
1 малка глава лук, смляна
2 пръчици целина, смлени
пресен риган, няколко стръка
1 с. л. зехтин
50мл бяло вино
1 бутилка доматена пасата
сол на вкус
чесън – поне 2-3 скилидки
прясно настърган пармезан за сервиране 

Начин на приготвяне:

Смиламе в чопър всички зеленчуци без маслините. Запържваме ги в 1 супена лъжица зехтин на среден огън. Добавяме бялото вино, и след като се изпари,  прибавяме доматения сос, целите маслини, ригана и солта.
Оставяме да къкри за 40 минути. 5 минути преди сосът да е готов, сваряваме пастата. Изцеждаме я без да я изплакваме и смесваме със соса. Сервираме талиателите обилно поръсени с пармезан.

сряда, 2 март 2022 г.

Супа от броколи с чедър

 

Необходими продукти:

4 с.л. масло
½ глава лук, нарязан 
2-3 скилидки чесън, накълцани
4 с. л. брашно
2 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон 
1 ч. л. сол
½ ч. л. черен пипер
¼ ч. л. смляно индийско орехче
1 голяма глава броколи, нарязани на малки парченца
1 голям морков, настърган
2 ч.ч. готварска сметана
150г настъргано сирене чедър 

Начин на приготвяне:

Разтапяме маслото в голяма тенджера на средно силен огън. Добавяме лука и готвим 3-4 минути или докато омекне и стане светло златист. Добавяме чесъна и запържваме за още една минута.
Прибавяме брашното и разбъркваме за 1-2 минути или докато брашното започне да придобива златист цвят. Разбърквайки, наливаме внимателно пилешкия бульон, слагаме цветчетата броколи, морковите и подправките. Оставяме да заври, след което намаляме котлона до средно слаб и оставяме да къкри за 15 минути или докато се сварят броколите и морковите.
Добавяме сметаната и сиренето чедър, разбъркваме и оставяме да къкри още една минута. Ако е необходимо, добавяме още сол или черен пипер.
Може да сервираме с препечен хрупкав хляб или крутони.

вторник, 1 март 2022 г.

Крем супа с моркови и червена леща

 

Необходими продукти:

4 големи моркови
4 големи скилидки чесън
2 ч.ч. червена леща
1 глава лук, средно голям
1 кутия кокосово мляко
4 с. л. доматено пюре
5 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
черен пипер на вкус
1/4 ч. л. канела
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. куркума
3 с. л. зехтин
1/2 ч. л. кимион

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука и чесъна на ситно, и заедно със зехтина слагаме в тенджера. Сотираме за около 5 менути или докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавяме всички подправки, солта и нарязаните на малки парчета моркови. Запържваме за още няколко минути. Прибавяме червената леща, доматеното пюре, кокосовото мляко и зеленчуковия бульон. Оставяме да заври, след което намаляме котлона до много слаб и оставяме супата покрита да къкри за около 20 минути или, докато лещата се свари и по-голямата част от течността се абсорбира. Когато е готова, пасираме супата. Ако е необходимо добавяме още сол или бульон.