петък, 11 март 2022 г.

Морковени слепени бисквити

Необходими продукти:

220г масло, меко
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. кристална бяла захар
2 големи яйца
1 ч. л. ванилия
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч. л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. сол
1 1/2 ч.ч. ситно настъргани моркови
1 ч.ч. кокосови стърготини
1 ч.ч. стафиди

За крема:
200г крема сирене, меко
8 с. л. масло, меко
1 ч. л. ванилия
2 1/3 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

С помощта на миксер разбиваме маслото, кафявата захар и кристалната бяла захарта, докато стане пухкав крем. След това добавяме яйцата и ванилията, и разбъркваме, докато се смесят добре. Прибавяме брашното, овесените ядки, содата за хляб, бакпулвера, канелата и солта, и отново разбъркваме, докато всичко се смеси дбре. Накрая слагаме морковите, кокоса и стафидите и отново следва разбъркване. 
В зависимост от това, колко големи искаме да се получат бисквитите, използваме супена (за по-големи) или чаена (за по-малки) лъжица. С нейна помощ или с навлажнени ръца взимаме от сместа и слагаме в тава, застлана с хартия за печене. Бисквитите трябва да са на разстояние една от друга, защото ще увеличат обема си. 
Печем ги в предварително загрята на 170 градуса фурна (с вентилатор) за 9-10 минути, само докато краищата започнат да покафеняват.
Готовите бисквитки оставяме да изстинат върху листа за печене за 5 минути, след което ги преместваме на решетка, за да изстинат напълно.
През това време разбиваме крема сиренето, маслото и ванилията до гладкост. Добавяме бавно пудрата захар, като разбиваме след всяко добавяне, докато сместа стане гладка. С получения крем слепваме изстиналите бисквити.
Оставяме за 1-2 часа преди сервиране.

понеделник, 7 март 2022 г.

Талиатели с доматен сос и маслини

 

Необходими продукти:

1 опаковка (300г) пресни талиатели

за соса:
100г  цели черни маслини без костилки
1 морков, смлян
1 малка глава лук, смляна
2 пръчици целина, смлени
пресен риган, няколко стръка
1 с. л. зехтин
50мл бяло вино
1 бутилка доматена пасата
сол на вкус
чесън – поне 2-3 скилидки
прясно настърган пармезан за сервиране 

Начин на приготвяне:

Смиламе в чопър всички зеленчуци без маслините. Запържваме ги в 1 супена лъжица зехтин на среден огън. Добавяме бялото вино, и след като се изпари,  прибавяме доматения сос, целите маслини, ригана и солта.
Оставяме да къкри за 40 минути. 5 минути преди сосът да е готов, сваряваме пастата. Изцеждаме я без да я изплакваме и смесваме със соса. Сервираме талиателите обилно поръсени с пармезан.

сряда, 2 март 2022 г.

Супа от броколи с чедър

 

Необходими продукти:

4 с.л. масло
½ глава лук, нарязан 
2-3 скилидки чесън, накълцани
4 с. л. брашно
2 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон 
1 ч. л. сол
½ ч. л. черен пипер
¼ ч. л. смляно индийско орехче
1 голяма глава броколи, нарязани на малки парченца
1 голям морков, настърган
2 ч.ч. готварска сметана
150г настъргано сирене чедър 

Начин на приготвяне:

Разтапяме маслото в голяма тенджера на средно силен огън. Добавяме лука и готвим 3-4 минути или докато омекне и стане светло златист. Добавяме чесъна и запържваме за още една минута.
Прибавяме брашното и разбъркваме за 1-2 минути или докато брашното започне да придобива златист цвят. Разбърквайки, наливаме внимателно пилешкия бульон, слагаме цветчетата броколи, морковите и подправките. Оставяме да заври, след което намаляме котлона до средно слаб и оставяме да къкри за 15 минути или докато се сварят броколите и морковите.
Добавяме сметаната и сиренето чедър, разбъркваме и оставяме да къкри още една минута. Ако е необходимо, добавяме още сол или черен пипер.
Може да сервираме с препечен хрупкав хляб или крутони.

вторник, 1 март 2022 г.

Крем супа с моркови и червена леща

 

Необходими продукти:

4 големи моркови
4 големи скилидки чесън
2 ч.ч. червена леща
1 глава лук, средно голям
1 кутия кокосово мляко
4 с. л. доматено пюре
5 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
черен пипер на вкус
1/4 ч. л. канела
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. куркума
3 с. л. зехтин
1/2 ч. л. кимион

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука и чесъна на ситно, и заедно със зехтина слагаме в тенджера. Сотираме за около 5 менути или докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавяме всички подправки, солта и нарязаните на малки парчета моркови. Запържваме за още няколко минути. Прибавяме червената леща, доматеното пюре, кокосовото мляко и зеленчуковия бульон. Оставяме да заври, след което намаляме котлона до много слаб и оставяме супата покрита да къкри за около 20 минути или, докато лещата се свари и по-голямата част от течността се абсорбира. Когато е готова, пасираме супата. Ако е необходимо добавяме още сол или бульон. 

неделя, 27 февруари 2022 г.

Френски палачинки

 

Необходими продукти:

125 г брашно
1/2 ч. л. сол
2 яйца
300 мл прясно мляко
30 г масло

Начин на приготвяне:

В купа смесваме пресятото брашно и солта.
Разтапяме маслото и го оставяме настрани да се охлади.
В друга купа разбиваме двете яйца и млякото. Разбъркваме, докато се смесят съставките добре. 
Изсипваме 1/3 от сместа с яйца и мляко в купата със сухите съставки. Разбъркваме добре с миксер или бъркалка, така че да няма бучки. Добавяме още 1/3 от яйчната смес и повтаряме процеса. Накрая прибавяме останалите мокри съставки и разтопеното масло, след което разбъркваме.
Покриваме купата и я оставяме в хладилника за поне 30 минути или за една нощ. Това ще позволи на тестото  да се отпусне и да няма разкъсване по време на готвене.
Изваждаме сместа от хладилника и я разбиваме за кратко.
Загряваме тиган за палачинки на среден огън. Намазваме го с малко масло и с черпак сипваме от сместа.  Готвим палачинките на средно слаб огън за около минута, след което ги обръщаме и готвим от другата страна за около 30 секунди. Правим същото и с останалата смес.
Поради липсата на захар, тези плачинки могат да се сервират както със сладко, така и със солена плънка.

Традиционен гръцки пай с пилешко Котопита

 

Необходими продукти:

1 л вода
1 пакет фини кори за баница
половин пиле (около 800гр)
2 с.л. зехтин
200гр готварска сметана
150гр твърдо сирене Кефалотири
50гр масло за плънката + 20гр 
2 глави лук
1 морков
1 скилидка чесън
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. индийско орехче
1 яйце
2 с.л. вода


Начин на приготвяне:

Измиваме пилето и заедно с моркова, едната глава лук и една чаена лъжичка сол ги слагаме в тенджера. Заливаме с 1л вода и  варим, докато пилето омекне - приблизително 40-50 минути.
Когато е готово го изваждаме и прецеждаме бульона. Нарязваме пилето на малки парченца и го оставяме настрана.
Загряваме зехтина в тиган и задушаваме нарязаните на кубчета лук и чесън. Когато лукът омекне, намаляме котлона и добавяме парчетата пиле, заедно с половин чаена лъжичка сол, черен пипер и четвърт чаена лъжичка индийско орехче.
Запържваме леко за около 5 минути. Прехвърляме сместа в купа и добавяме настърганото твърдо сирене, сметаната и разтопеното масло(50г). Разбъркваме добре.
В намазнена кръгла тава слагаме две кори, като краищата остават отвън. 
Слагаме 2-3 супени лъжици от пълнежа с пилешко и покриваме с нова кора. Редуваме пилешки пълнеж с кора. Когато пълнежът свърши, завиваме останалите краища от първата кора навътре. Отгоре поставяме последна кора и я подпъхваме по краищата.

Намазваме пая с разбитото яйце с малко вода, и отгоре слагаме масло, нарязано на кубчета (20г)
Печем Котопитата на 180 градуса за 45 минути.
Когато е готов пая го изваждаме от фурната и докато е горещ го заливаме с 2 черпака пилешки бульон. Оставяме за 15 минути и сервираме.

събота, 26 февруари 2022 г.

Пиле фахитас в еър фрайер

 

Необходими продукти:

2 пилешки гърди без кожа, нарязани на ивици 
1 червена чушка, нарязана на ивици
1 жълта чушка, нарязана на ивици
1 зелена чушка, нарязана на ивици
1 червен лук, нарязан на полумесеци
3 с. л. подправка за фахита
1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

Сипваме зехтина върху пилешкото заедно с подправката за фахита. Разбърквамедобре, като всички парчета трябва да са покрити равномерно с подправката. Добавяме зеленчуците и отново разбъркваме добре.
Загряваме еър фрайера за няколко  минути на 200 градуса. Поставяме всичко в кошница, която леко сме намазали с мазнина. Готвим за 12-15 минути, като  в средата на времето разклатим кошницата.
Сервираме със затоплени тортили.