четвъртък, 30 декември 2021 г.

Сьомга на фурна с пармезанова коричка

 Печена сьомга с коричка от пармезан – просто, но напълно впечатляващо и засищащо ястие с морски дарове! Резултатът е рибни филета със златисто кафява панко панировка, пармезан и билкова кора. Достатъчно лесна рецепта за седмична вечеря, но в същото време подходяща да посрещнете гости с нея!


Необходими продукти:

4 филета от сьомга без кожа
3/4 ч.ч. панко панировка
3/4 ч.ч. ситно настърган пармезан
2 1/2 с. л. нарязан пресен магданоз
3/4 ч. л. чесън на прах
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 с. л. зехтин
1 голямо яйце
4 резенчета лимон

Начин на приготвяне:

За да направим панировката в плитка чиния смесваме панко, пармезана, магданоза, чесъна на прах, солта и черения пипер. Поливаме със зехтина и разбъркваме добре.
В отделен плитък съд разбиваме яйцето, докато жълтъкът и белтъкът се смесят добре.
Взимаме едно парче сьомга, потапяме го от всяка страна в яйцето, а след това прехвърляме в сместа с  панко. Притискаме с пръсти, така че да залепне панировката добре от двете страни. Това правим със всички филета.
Готовите парчета риба подреждаме върху намазнена решетка, поставена в застлана с хартия за печене тава. 
Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за...зависи от дебелината на филетата, но средно 10-15 минути. Сервираме с резенче лимон.

Брой порции: 4
Време за приготвяне: 15мин
Време за готвене: 15мин


четвъртък, 9 декември 2021 г.

Кекс с тахан, банани и фурми

 

Необходими продукти:

За кекса:
70 г лешников тахан
80 мл портокалов сок 
140 г фурми, без костилки, нарязани на четвъртинки 
2-3 (240гр) много узрели банана, обелени, тънко нарязани
115 г  масло, на стайна температура, нарязано на малки парченца
150 г пудра захар
2 яйца, разбити
200 г обикновено брашно, пресято
2 1/2 ч.ч. бакпулвер
1/8 ч. л. сол

За глазурата:
130 г крема сирене, на стайна температура
130 г маскарпоне, на стайна температура
35 г ситна кафява захар
55 г лешников тахан

За карамелизирания банан:
1 банан, обелен, нарязан на резени с дебелина 1 см
1 с. л. захар демерара


Начин на приготвяне:

В средна купа разбъркваме тахана и портокаловия сок. Добавяме парченцата фурми и банан, като внимателно ги отделяме, за да не се слепват.
Разбиваме с миксер маслото и захарта на средна висока скорост за 2-3 минути, докато стане пухкав крем. Добавяме яйцата, на 2 пъти, и разбъркваме докато се образува хомугенна смес.
Отделно смесваме брашното, бакпулвера и солта, след което ги добавяме към маслената смес и разбъркваме на ниска скорост за около 30 секунди, само колкото да се смесят. Добавяме сместа от тахан и фурми и разбъркваме отново, докато всичко се смеси добре. След това изсипваме тестото в застлана с хартия за печене форма и заглаждаме отгоре.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути до златисто кафяво. Без да изваждаме от фурната, внимателно покриваме сладкиша с фолио. Продължаваме да печем още 15-20 минути, до готовност. Изваждаме от фурната и оставяме настрана да се охлади в тавата върху решетка.
Междувременно, за глазурата, смесваме всички съставки и разбиваме с миксер 1-2 минути на средна скорост, докато се смесят добре. Оставяме настрана, докато кексът се охлади.
За карамелизирания банан загряваме фурната на най-високата й степен, като решетка е поставена на най-горното ниво. Подреждаме резенчетата банан плътно едно до друго в малка тава и поръсваме със захарта. Печем 2-3 минути, докато захарта се разтопи и карамелизира. Изваждаме от фурната и оставяме настрана да се охлади.
За сглобяването изваждаме кекса от формата и го прехвърляме в чиния. Намазваме обилно с глазурата и отгоре подреждаме карамелизираните банани.

вторник, 9 ноември 2021 г.

Здравословни палачинки с ябълки и моркови

 

Необходими продукти:

1 ч.ч. настъргани морков
1 ч.ч. настъргана ябълка
1/2 с. л. екстракт от ванилия
1/4 ч.ч. кокосово масло
2 ч.ч. овесени ядки
2 ч. л. бакпулвер
1/2 с. л. смляна канела
1/4 ч. л. сол
1/4 чаша неподсладено бадемово мляко
3 яйца
1/4 чаша мед или кленов сироп

Начин на приготвяне:

Слагаме всички съставки в блендер. Блендираме до гладкост, като от време на време обираме стените. Загряваме тигана на среден огън и добавяме олиото. Когато се затопли с черпак сипваме малки палачинки. Печем 2-3 минути от всяка страна. Сервираме палачинките поляти с мед, кленов сироп или бита сметана.

Брой порции : 16 палачинки
Време заприготвяне: 5 минути
Време за готвене : 15 минути

петък, 15 октомври 2021 г.

Пиле със спанак в сос паприка

 

Необходими продукти:

3-4 пилешки гърди (без кожа)
1 ч. л. пушен червен пипер
¼ ч. л.сол 
¼ ч. л. пипер 
2 с. л. масло

За соса:
1 с. л. масло
4 скилидки чесън, смлени
1 с. л. брашно 
½ чаша бяло вино
½ чаша пилешки бульон 
½ чаша готварска сметана
1 ч. л. пресен лимонов сок 
2 чаши пресен спанак
½ ч. л. сол
1 ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Подправяме пилето със сол, черен и червен пипер, равномерно от двете страни.
Разтапяме 2 с.л. масло в голям тиган на средно силен огън. Готвим пилето от едната страна за около 3 минути. Обръщаме го и намаляме котлона до среден. Готвим още три минути, след което го изваждаме и оставяме пилето настрани.
За соса разтапяме 1 супена лъжица масло в тигана от пилето. Добавяме чесъна и готвим, като разбърквате често около 2 минути. Добавяме брашното и бъркаме, докато се смеси добре. След това наливаме виното и готвим 1-2 минути.
Смесваме пилешкия бульон, сметаната и лимоновия сок. Добавяме солта и червения пипер. Разбъркваме добре и оставяме да къкри 2 минути. Ако е необходимо добавяме още сол.
Прибавяме спанака и готвим няколко минути. Връщаме пилето в тигана и покриваме с капак, докато то се сготви. Сервираме веднага.

Време за приготвяне: 10мин
Време за готвене: 20мин
Брой порции: 3бр

Пица Париж

 

Необходими продукти:

доматено пюре или сос за пица
8 филийки шунка
150г настърган кашкавал 
1 прясно бутер тесто (правоъгълно)
1 тесто за пица - правоъгълно колкото бутер тесто
1 жълтък
4 с. л. мляко
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разточваме тестото за пица с размера на бутер тестото (ако не е предварително разточено). Слагаме го в тава, застлана с хартия за печене. Разбъркваме доматеното пюре със солта. С лъжица, разпределяме половината от соса вържу тестото за пица. Отгоре подреждаме шунката, настъргания кашкавал и разпределяме останалия сос. Покриваме с бутер тетото, правим дупки с вилица и прищипваме по краищата. Смесваме жълтъка с млякото и намазваме пицата. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Когато е готова, изваждаме от фурната, оставяме да изстине за няколко минути и нарязваме на квадрати. 

Време за приготвяне: 15мин
Време за готвене:30мин
Брой порции: 4-6

вторник, 12 октомври 2021 г.

Торта Рафаело без печене

 

Необходими продукти:

350 мл прясно мляко
100г захар
30г брашно
40г картофено нишесте
2г ванилия
100г масло
300г тънки обикновени бисквите
100г карамелизирано кондензирано мляко (Дулсе де лече)
250мл сметана за разбиване
40г пудра захар
100г кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да приготвим крема. За целта в тенджерка смесваме прясното мляко. захарта, ванилията, брашнто и картофеното нишесте. Разбъркваме сместа с бъркалка, за да няма бучки. Готвим на слаб огън, докато се сгъсти, като е добре да бъркаме постоянно. Оставяме креме да се охлади леко и към него добавяме маслото.  Разбъркваме, докато се смеси добре. 
Взимаме малка квадратна тавичка. Намазваме дъното и леко с крема. Нареждаме първия ред бисквити. След това взимаме нова бисквита, намазваме я с Дулсе де лече и я слагаме с крема надолу върху първия ред бисквите. Повтаряме това, докато направим един ред. Отгоре равномерно разпределяме варения крем, а върху него нов ред бисквите. 
Разбиваме охладената сметана. Когато се получи пухкав крем, добавяме пудрата захар и разбиваме още малко. Покриваме тертата с битата сметана и поръсваме с кокосови стърготини. Тортата оставяме да престои в хладилник 3-4 часа, а най-добре цяла нощ.

понеделник, 4 октомври 2021 г.

Пиле на тиган с пъстри зеленчуци

 

Необходими продукти:

1 с. л. зехтин
1 малка глава лук, нарязана на кубчета
½ ч. л. чесън на прах
½ ч. л. сол
½ чаша пилешки бульон
150 мл готварска сметана
½ чаша замразен грах
½ чаша замразена царевица
½ чаша печени червени чушки, отцедени и нарязани
3 чаши варено пиле, нарязано на кубчета
нарязан магданоз, за ​​гарнитура - по избор

Начин на приготвяне:

Загряваме зехтина в голям тиган на средно силен огън. Добавяме лука и готвим, докато започне да омеква, за около 5 минути. Подправяме с чесъна на прах и сол.
Намаляме котлона до ниска степен и прибавяме сметаната и пилешкия бульон. Готвим, докато се сгъсти малко. Добавяме граха, чушките, царевицата и вареното пиле.
Може да сервираме върху ориз или паста.