четвъртък, 16 септември 2021 г.

Кюфтенца от пилешко филе

 

Необходими продукти:

500г пилешко филе
100г настърган кашкавал
3 с.л. брашно
100г кисело мляко
2 яйца
магданоз на вкус
копър на вкус
сол на вкус
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме пилешкото филе. Нарязваме го на много малки кубчета. Слагаме ги в купа и прибавяме настъргания кашкавал, брашното, киселото мляко, яйцата и подправките. Разбъркваме сместа много добре. 
Загряваме олиото в тиган. С помощта на льжица оформяме кюфтенца в тигана и леко ги претискаме. Готвим на среден огън до златисто кафяво, след което обръщаме и готвим за още 5 минути. Докато се пържат може да покрием тигана с капак. 
Готовите кюфтенца изваждаме в чиния, застлана с кухненска хартия. Много подходящ за сервиране би бил чеснов сос.

 
Време за приготвяне: 40мин
Брой порции: 10

сряда, 8 септември 2021 г.

Паста "Тоскана"

 

Необходими продукти:

2 с. л. зехтин
2 с. л. масло
900г пилешки гърди без кожа 
1/2 ч. л. сол
1/8 ч. л. черен пипер
1 ч. л. италианска подправка
2 скилидки чесън
3 чаши бейби спанак
200г сушени домати, отцедени
3 чаши сметана за готвене
1/2 чаша сирене пармезан
220г талиатели

Начин на приготвяне:

Подправяме пилешкото със сол и черен пипер от двете страни. Загряваме зехтина и запичаме месото до златисто от двете страни. Изчакваме  да се охлади, след което го нарязваме на парчета и оставяме настрани.
Сваряваме талиателите според опаковката.
За соса задушаваме смачкания чесън, сушените домати и спанака в маслото на среден огън.
След като спанакът омекне, добавяме сметаната и оставяме да заври.
Сваляме от огъня и добавяме сол, черен пипер, италианската подправка и настъргания пармезан.
След това прибавяме сварената паста и пилешкото. Разбъркваме бързо и сервираме.

сряда, 1 септември 2021 г.

Гратен от карфиол и броколи с маскарпоне

 Необходими продукти:

1 глава карфиол
1 глава броколи
1 с. л. меко масло
125 г сирене маскарпоне
200мл готварска сметана 
2 с. л. брашно
50г  настърган кашкавал
розмарин или мащерка (или комбинация) на вкус
1 скилидка чесън, пресована 
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Бланшираме карфиола и броколито в тенджера с вряща подсолена вода 5 минути. Отцеждаме добре и подсушаваме.
Намазваме керамична форма за печене с маслото. Подреждаме карфиола и броколито в нея.
В купа смесваме маскарпонето, сметаната, брашното, ¼ чаша от кашкавала, билките, чесъна и солта, и разбъркваме добре. Сместа изсипваме с лъжица върху зеленчуците. Поръсваме отгоре с останалия кашкавал.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути, или докато отгоре покафенее. Оставяме ястието да  почине 15 минути преди да сервираме.

сряда, 11 август 2021 г.

Торта "Роза"

 

Необходими продукти:

За блата:
200г масло
120гзахар
175г шамфъстък, печен
140г брашно с набухвател
1 и 1/2 ч.л. кардамон
1/2 ч.л. бакпулвер
4 яйца
4 с.л. розова вода
1 ч.ч. захарен сироп

За крема:
100г бял шоколад
500г маскарпоне
300г растителна сметана за разбиване
45мл вода
11г желатин
50г пудра захар
1 ч.л. лимонов сок

1 бурканче сладко от рози

Начин на приготвяне:

Смиламе едро шамфъстъка. Смесваме маслото със захарта и разбиваме с миксер, докато стане мек и кремообразен крем. Добавяме яйцата едно по едно и бъркаме отново. Добавяме захарния сироп и докато разбъркваме добавяме розовата вода.
Смесваме брашното с бакпулвера, шамфъстъците и кардамона, и разбъркваме добре. Прибавяме към маслената смес и разбъркваме.
Разделяме тестото на 2 части и изсипваме във форма за печене с диаметър 22см. Печем на 170 градуса за 30 минути, след което охлаждеме върху решетка.

За крема смесваме желатина с водата и го оставете да набъбне, след което го разтопяваме в микровълновата.  Разтопяваме белия шоколад, смесваме го с желатина, разбъркваме добре и оставяме настрани. Смесваме маскарпонето с пудрата захар, добавяме лимоновия сок, шоколадовата смес и разбиваме добре. В друга купа разбиваме сметаната, до меки връхчета, след което смесваме добре с крема с маскарпоне. 

Разрязваме блатовете на две. Редуваме блат, крем и сладко от рози. Покриваме тортата с останалия крем и декорираме с нарязан шам фъстък и изсушени листа от роза. 

сряда, 16 юни 2021 г.

Лимецов бъркан тутманик

 

Необходими продукти:

12 с.л. пълнозърнесто брашно от лимец
9 с.л. олио
1 ч.л. сода за хляб
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
150 г сирене

Начин на приготвяне:

Смесваме всички продукти без сиренето и разбъркваме добре. Добавяме натрошеното сирене и отново разбъркваме, след което изсипваме сместа в намаслена тава. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) до готовност, около 30-40 минути.

Пиле с броколи на тиган

 

Необходими продукти:

2 бр. пилешки гърди
2 средни моркова
1/2 глава броколи
1 к.ч. сметана
1 к.ч. пилешки бульон
1 с.л. соев сос
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на кубчета, овкусяваме го със соевия сос и го оставяме за поне 30 минути. Морковите нарязваме на колелца, а броколито накъсваме на розички. Загряваме олиото и запържваме месото и морковите до златисто. Добавяме бульона и броколито и готвим около 10 минути, след което сипваме сметаната, разбъркваме и след 5 минути ястието е готово. 

вторник, 1 юни 2021 г.

Бързи овесени американски палачинки

 

Необходими продукти:

2 ч.ч. фини овесени ядки
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 голям банан
1/2 ч.л. канела 
1 с.л. мед
1/4 ч.л сол
1 ч.л. ванилов екстракт
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер 
1 голямо яйце

Начин на приготвяне:

Слагаме вбсички съставки в купа и пасираме с пасатор за няколко минути, докато се получи гъста смес. Оставяме сместа за 15-30 минути. Загряваме в тиган няколко капки олио от гроздови симки или масло и с помощта на черпак сипваме малки палачинки. Печем 2-3 минути, обръщаме и печем още толкова. Сервираме с мед, сладко или нещо друго.