събота, 19 януари 2019 г.

Бомбичка с кавърма

Необходими продукти:

600 г свинско месо
3 с.л. олио
3 с.л. соев сос
2 глави лук
2 моркова
3 печени чушки
3 с.л. доматено пюре или домати консерва
50 мл бяло вино
4 скилидки чесън
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. мащерка
черен пипер на вкус
150 г настърган кашкавал
8 кори за баница

За соса:
300 мл прясно мляко
1 яйце
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на хапки, смесваме го със соевия сос и го запържваме в сгорещеното олио. Добавяме нарязания лук и моркови. Когато омекнат, прибавяме доматеното пюре и печените чушки. Наливаме виното, поръсваме с подправките и оставяме да ври на слаб огън, докато течността се изпари. 
Оставяме да се охлади и през това време приготвяме соса. Разбиваме яйцето и прибавяме 50 мл от млякото. Запържваме брашното в сгорещеното масло и постепенно добавяме млякото, като непрекъснато бъркаме. Накрая сипваме и яйчната смес. Разбъркваме и оставяме да къкри, докато се посгъсти. Махаме от котлона, подправяме със сол и пипер и оставяме да се охлади.
Взимаме две кори за баница и ги слагаме в купичка, като краищата им оставят навън. Сипваме вътре от месото и завиваме краищата. Обръщаме купичката в ръката си и поставяме в намаслена тава. Правин същото и с останалите кори. 
Върху всяка бомбичка слагаме от соса и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Накрая разпределяме кашкавала отгоре и запичаме до златисто.

петък, 11 януари 2019 г.

Баница с турски кори - втори вид

Необходими продукти:

2 турски кори
1 ч.ч. газирана вода

За плънката:
1 яйце
1/4 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко

сирене на вкус

За отгоре:
2 с.л. разтопено масло

Начин на приготвяне:

Намазваме тавичката с мазнина. Смесваме разбитото яйце с олиото и прясното мляко. Нарязваме корите на парчета, колкото е голяма тавата. Слагаме две парчета и натрошаваме сирене. После слагаме още две и слагаме от яйчната смес. Редуваме така, докато свършат корите. Когато сложим и последната, нарязваме на парчета, заливаме с газираната вода и разтопеното масло. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около час.

четвъртък, 10 януари 2019 г.

Вита баница с домашни кори

Необходими продукти:

За корите:
1 ч. ч. вода
3,5 ч. ч. брашно за баница
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
За плънката:
4 яйца
2 ч. ч. натрошено сирене
3 с.л. кисело мляко
125 гр. масло

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното, водата, оцета и солта. Омесваме тестото, което не трябва да лепи. Разделяме го на 6 равни топки, разточваме леко да стане на дебела питка, отгоре намазваме с малко олио и оставяме да почине за 15 минути.
Слагаме памучна покривка на масата и взимаме една питка. Хващаме я с ръце и с кокалчетата на двете ръце, свити на юмруци, започвайки от центъра, се придърпват към краищата на кората, така че кората да се разтегли равномерно. След това я слагаме на кърпата и започваме да издърпваме постепенно краищата, докато се получи тънка кора. 
За плънката смесваме добре разбитите яйца с киселото мляко и сиренето. Напръскваме кората с разтопено масло, поръсваме от плънката и с помощта на кърпата завиваме кората.
Навитата кора се завива на руло и се поставя в центъра на предварително намазана с масло тава. Повтаряме това с всички кори. Намазваме баницата отгоре с разтопено масло и печем в предварително загрята на 200-220 градуса фурна до зачервяване.

четвъртък, 27 декември 2018 г.

Джинджифилов чийзкейк

Необходими продукти:

за блата:
2 ч.ч. джинджифилови бисквитки (около 300г)
1/4 ч.ч. захар
5 с. л. разтопено масло
1/8 ч. л. сол

за крема:
400 г крема сирене
1 1/4 ч.ч. захар
1 ч. л. екстракт от ванилия
4 големи яйца
1/4 ч.ч. мед
1 1/2 ч. л. джинджифил
1 1/2 ч. л. канела
1 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. карамфил
1/8 ч. л. сол
1 ч. л. балсамов оцет

за глазурата:
1 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч. л. екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

Смиламе бисквитите с чопър. Смесваме ги със захарта, маслото и солта. Изсипваме сместа във форма и притискаме по дъното и до средата на стените. Може да облечем дъното на формата с алуминиево фолио, за да избегнем разтичане на маслото.  Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути и оставяме да се охлади.
Разбиваме с миксер крема сиренето за 2-3 минути, и прибавяме захарта и ванилията. Едно по едно чукваме и яйцата в сместа, като след всяко разбъркваме. Добавяме меда, джинджифила, канелата, индийското орехче, карамфила, солта и оцета. Разбъркваме добре и изсипваме върху блата. Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 1 час. Охлаждаме за 8 часа или цяла вечер.
За глазурата разбъркваме заквасената сметана, захарта и ванилията, докато се получи гладка смес. Изсипваме върху чийзкейка и охлаждаме за 30 минути.  

петък, 21 декември 2018 г.

Спагети с пиле и бекон

Необходими продукти:

180 г спагети
160 г нарязан бекон
180 г пилешки гърди, нарязани на половина
30 г масло
2 скилидки чесън
1/2 малка глава лук
185 мл готварска сметана
185 мл от водата, в която са варени спагетите
1/2 чаша настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Сваряваме спагетите във вряща, подсолена вода за 2 минути и ги изцеждаме. Запържваме бекона, а пилето готвим до златисто. Разтапяме маслото в тиган, добавяме чесъна и лука, и готвим за 3-4 минути. Добавяме сметаната, 3/4 чаша вода и пармезана. Готвим около 2 минути и подправяме с черен пипер и сол. Добавяме спагетите и готвим 1-2 минути. Прибавяме бекона и пилешкото, разбъркваме и сервираме.

вторник, 11 декември 2018 г.

Спагети Мексикана

Необходими продукти:

500 г телешка кайма
1 глава лук
2 ч.л. тако подправка
2 зелени люти чушлета, наситнени
1 консерва домати на кубчета
1 ч.ч. замразена царевица
1 ч.ч. доматен сок
2 ч.ч. вода
230 г спагети, счупени на две
настъргано сирене Чедър

Начин на приготвяне:

Запържваме каймата и лука до златисто и изваждаме в чиния.
Смесваме тако подправката, зелените люти чушки, доматите, царевица, доматения сос и водата, и слагаме на котлона. Добавяме спагетите. След като заври, връщаме каймата в тигана, намаляме топлината и оставяме ястието да къкри покрито за 20-25 минути или докато спагетите са готови.
Поръсваме с настърганото сирене и сервираме.

петък, 7 декември 2018 г.

Коледен кекс

Необходими продукти:

200 г бяло брашно
150 г пълнозърнесто брашно
200 г кафява захар
45 г какао
1 и 1/2 с.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч. л. подправка за меденки
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
70 г нарязан шоколад
1 голямо яйце
420 мл прясно мляко
170 мл олио

За глазура:
125 г пудра захар
3 с.л. прясно мляко
канела по желание

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното, бакпулвера, захарта, какаото, солта, шоколада и подправките. Разбиваме яйцето с млякото и олиото, и прибавяме към сухите съставки. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в предваарително загрята на 175 градуса фурна (с вентилатор) за около 60 минути. Когато кексът е готов оставяме да се охлади за 10 минути и изваждаме от формата 
За глазурата смесваме захарта с млякото и канелата, и заливаме кекса, когато е напълно изстинал.