вторник, 18 януари 2022 г.

Питка венец със сирене Бри

 

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. прясно мляко
110г  масло
2 с.л. захар
1 пакетче суха мая
1/2 ч.ч. топла вода
3 големи яйца, леко разбити
1 1/2 ч. л. сол
6 ч.ч. брашно
1 голямо яйце, разбито с малко вода
1 парче сирене Бри 
2 с. л. пресен розмарин, нарязан
1 с. л. едра сол
магданоз на вкус, нарязан на ситно
1 стрък мащерка, нарязан на ситно
2 стръка пресен риган, нарязан на ситно
1/4 ч. л. червен пипер на люспи
1/3 ч.ч. зехтин
2 с. л. винен оцет
щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

В малка тенджера загряваме млякото на средно слаб огън, докато заври. Махаме го от котлона и добавяме маслото и захарта, без 1 чаена лъжичка. Разбъркваме, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
Междувременно смесваме топлата вода, запазената чаена лъжичка захар и маята. Оставяме настрани, докато сместа се разпени, около 10 минути.
В купа смесваме маята, млечната смес, 3 яйца, солта и половината брашно. Разбъркваме с миксер на ниска степен, докато стане гладка смес. Добавяме останалото брашно и замесваме еластично тесто. Поставяме го в добре намаслена купа и го оставяме да почине на топло място, докато удвои обема си, около 1 1/2 - 2 часа.
След като се удвои, надупчваме тестото, за да излезе въздуха, и го прехвърляме върху набрашнена работна повърхност. Нарязваме тестото на около 46 равни парчета (с размерите на топка за голф) и ги покриваме с влажна кухненска кърпа.
Слагаме сиренето Бри в центъра на голяма кръгла тава.
В малка купа разбиваме магданоза, мащерката, ригана, зехтина, оцета, солта, черния пипер и люспите червен пипер. След това започваме да редим топките тесто около сиренето, колкото е възможно по-плътно. Правим 2 кръга. Покриваме питката свободно със стреч фолио и влажна кухненска кърпа. Оставяме на топло място за поне 45 минути до 1 час. Намазваме питката с разбитото с малко вода яйце и след това поръсваме с нарязан розмарин и едра сол. Слагаме половината от сместа с магданоз върху Брито. Останалите топки тесто, които не се събират на формата за венец, могат да се поставят в кръгла форма и да се пекат отделно.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто кафяво, около 25 минути. Изваждаме от фурната и оставяме леко да се охлади. Изсипваме останалата смес от подправки върху сиренето. Сервираме питката топла.
Време за приготвяне: 3 часа
Време за готвене: 25 мин
Брой порции: 40 парчета

Няма коментари:

Публикуване на коментар