събота, 29 април 2017 г.

Бабка с халва и шоколад

Необходими продукти за 2 броя:

За тестото:
4 ч.ч. брашно, плюс още малко ако е необходимо
1/2 ч.ч захар
2 с. л.суха мая
3 големи яйца
1/2 ч.ч. вода
1 ч. л. сол
2/3 ч.ч. меко масло

За пълнежа:
2/3 ч.ч. течен шоколад
2 ч.ч. халва,

За сиропа:

1/3 ч.ч. вода
6 с. л. захар

Начин на приготвяне:

За тестото смесваме брашното, захарта и маята на ръка или с миксер, с кука за тесто и разбъркваме на ниска скорост за 1 минута. Добавяме яйцата и водата и  разбъркваме на ниска скорост за няколко секунди, след това увеличаваме скоростта до средна и ги разбъркваме в продължение на 3 минути, докато тестото се събере. Добавяме солта, а след това започваме да добавяте маслото. Продължаваме да бъркаме около 10 минути със средна скорост, докато тестото стане напълно гладко и еластично. Покриваме със стреч фолио и охлаждаме за поне 1 час. 
Разделяме тестото на две. Разточваме тестото, като гледаме дължината да е като тази на съда, в който ще печем. Намазваме половината от течния шоколад и наръсваме половината от халвата. Навиваме на руло и разрязваме по дължина.

Получените два фитила усукваме и слагаме в намазнен съд за печене. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 1 час. Повтаряме процедурата и с другата половина от тестото.
Печем в предварително загрята на 180 градуса за 30-40 минути. Когато го извадим, още докато е топъл намазваме обилно със захарния сироп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар